Șoferii URBIS au intrat în grevă!

0
184

Toți șoferii societății URBIS au intrat, în cursul dimineții de ieri, într-o grevă de câteva ore. Autobuzele și troleibuzele nu au mai circulat deloc pe străzile municipiului. Oamenii sunt nemulțumiți de conducerea unității care, spun ei, îi nedreptățește. În tot acest timp, călătorii au așteptat în stații, neștiind ce se întâmplă.
Problemele angajaților societății trenează de ani buni. Gavril Ciceo, liderul de sindicat, a explicat: „De-a lungul anilor s-a acumulat mai multe probleme. Mă refer la contractul colectiv de muncă. Am cerut la negocierea din primăvară să reluăm negocierea unor clauze foarte importante în ultimul trimestru. A trecut o lună și ne-a programat în data de 12. Însă toate au culminat cu introducerea unor programe fracționate pentru conducătorii auto. Se invocă faptul că o parte stau prea mult, așa că în acele perioade ar urma a se trimite oamenii acasă, iar apoi să-i cheme tot în aceeași zi, după 2 – 3 ore să vină iar la lucru. Le-am spus că este ilegal. O asemenea clauză trebuie să fie în contractul colectiv de muncă, dar niciunde nu este prevăzută. Această problemă am rezolvat-o în mare cu primarul. Cu conducerea nu am rezolvat niciodată nimic, că nu-și asumă responsabilitatea. Negocierile s-au purtat doar cu autoritatea locală. Renegocierea contractului colectiv de muncă este însă cea mai importantă. În ea cerem majorare salarială în primul rând. O altă problemă este legată de sâmbetele și duminicile lucrate. Și aici se încalcă legea pentru cei care lucrează. Ei ar trebui să fie plătiți 200%, însă sunt plătiți cu 2 lei în plus/zi spor, adică bătaie de joc. Din ce știu eu au oprit lucrul tot ce înseamnă angajat de la URBIS: ateliere, controlori, șoferi”.
„În ultima perioadă, conducerea a luat foarte multe măsuri împotriva noastră și au făcut presiuni asupra noastră. Pe lângă faptul că nu ne-au plătit orele suplimentare, plus sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale, mai avem și alte nemulțumiri. De exemplu, femeile care lucrează în chioșcuri stau în niște condiții mizere, nu au toaletă, apă, fiind obligate să meargă în alte locuri pentru necesitățile fiziologice. Șefii au găsit o metodă să facă economie: le-au tăiat câte o jumătate de oră dimineața și după-masa în fiecare zi, așa că sunt obligate să vină sâmbăta și duminica să-și completeze cele 160 de ore care trebuie lucrate pe lună, iar domnul director se laudă cu ce economii a făcut el la societate. Astfel că noi suntem extrem de nemulțumiți! De 6 ani de când e la societatea asta, directorul nu a adus niciun beneficiu. Noi i-am cerut demisia pentru asta, însă nu are demnitatea să o facă”, a completat Ioan Vanța, prim-vicepreședinte al sindicatului transportatorilor.

Conducerea spune că a respectat legea

Reprezentanții conducerii URBIS spun că toate prevederile contractului colectiv de muncă au fost respectate: „În România sunt niște legi care trebuie respectate. Cine a organizat această chestiune va răspunde. Totul a fost însă organizat de vineri, transmis prin sms, care a ajuns și la mine din greșeală, deci nu a fost protest spontan. Eu când am venit dimineață i-am văzut pe șoferi adunați în fața porții. Asta după ce domnul primar le-a spus vineri că s-a rezolvat problema cu orarul fracționat și se merge cu program normal. Iar legat de sâmbetele și duminicile plătite, domnul Ciceo, în calitate de șef serviciu, împreună cu contabilul șef, trebuiau să lămurească împreună cu cât se plătesc zilele și cum. Deci cum să fiu eu împotriva legii să nu vreau să plătesc ceea ce li se cuvine angajaților. Însă ei nu au rezolvat problema până acum, deși le-am trasat acest lucru până vineri. De când sunt director general, nu au existat restanțe la nimic! De asemenea, toate drepturile din contractul colectiv de muncă li s-au acordat: tichete de masă, tichete cadou etc. Negocierea contractului colectiv a avut loc în perioada martie – mai, iar acum urmează o nouă renegociere, după ce ne punem la curent cu situația economică a societății. Cât despre demisie, nu șoferii m-au pus aici, așa că nu au dreptul nici să-mi ceară acest lucru”, a spus Ion Pop, managerul URBIS.
În timpul protestului călătorii au așteptat în stații: „Aștept troleibuzul nr.50, dar văd că nu mai vine! Din Ferneziu am venit pe jos până aici la IMMUM. Am crezut că de aici voi lua nr. 8, dar nici ăsta nu circulă. Nu am ce face, așa că stau în stație până va veni un autobuz. A trebuit să merg după nepoțică la școală, dar nu am mai ajuns”, a afirmat doamna Margareta. „Aștept troleul să merg la lucru, dar nu știu de ce nu vine. Am auzit că ar fi intrat șoferii în grevă, dar atunci noi ce facem?! Cu ce mergem la muncă? Cu taxiul nu mergem că nu ne decontează nimeni banii”, a spus Florin. „Am venit din Baia Sprie cu taxiul și am zis că de aici umblă autobuzele, dar nu vin nici aici. Însă până la piață cu ce să mai merg? Că eu nu mai dau bani la taxi. Însă trebuie neapărat să ajung acolo. Nu știu ce voi face…”, a adăugat un alt călător.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.