Siguranța alimentelor este… nesigură

0
21

Producția și consumul de alimente de calitate au beneficii imediate și pe termen scurt și lung. Siguranța alimentară este responsabilitatea guvernelor, fermierilor, fabricanților și distribuitorilor de produse alimentare, dar și a consumatorilor, buna colaborare dintre aceștia fiind necesară.
Alimentele care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice provoacă 200 de boli, de la diaree la diferite tipuri de cancer. Anual, una din zece persoane se îmbolnăvește după ce consumă alimente contaminate, pierderile de productivitate și cheltuielile medicale fiind mari. Copiii sub 5 ani suportă 40% din sarcina bolilor provocate de alimente. Mîncarea nesigură afectează în special sugarii, copiii mici, vîrst­nicii și bolnavii.
În ultimii ani, Asociația InfoCons a realizat studii și teste comparative pe diferite produse și servicii, pentru ca alegerile consumatorilor să fie făcute în cunoștință de cauză. Au fost depistate în magazine pateuri cu de la 10 E-uri în sus. Crenvurști cu multe E-uri și sare în exces. Cabanos cu nitriți. Parizer de pasăre aditivat puternic cu sare în plus. Parizer de porc cu pînă la 12 E-uri. Șuncă de Praga cu pînă la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare. Brînză topită cu 9 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare. Margarină din grăsime vegetală cu pînă la 6 E-uri. Produse tip mezel cu 50 g grăsimi, din care 20 g acizi grași saturați per 100 g de produs. Unt sărac în proteine, cu valoare nutrițională scăzută. Pîine neagră cu peste 6 E-uri și 5 g zahăr la 100 g produs. Paste făinoase cu pînă la 5g sare pe 100 g produs. Înghețată cu pînă la 11 E-uri și 30% zahăr. Băuturi energizante cu mulți aditivi.
Consumatorii au dreptul la o informare corectă și transparentă pentru ca alegerea alimentelor să fie făcută în cunoștință de cauză. Cumpărătorii trebuie să cunoască adevărul despre alimentele din comerț. Citiți etichetele și alegeți în cunoștință de cauză! Ne-a informat Sorin Mierlea, președintele Asociației pentru protecția consumatorilor InfoCons.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.