Fermierii, mai ales cei care au grădini de legume în spații protejate, se plîng că nu pot scăpa de melci. De vreo 5 ani, a apărut la noi și limaxul spaniol (Arion vugaris), de culoare roșcată.
Consiliera Maria Iuga de la Oficiul Fitosanitar Maramureș ne spune că melcii se înmulțesc peste tot, de primăvara pînă toamna tîrziu. Sînt activi în zilele ploioase și mai ales pe timpul nopții, la răcoare. Nu suportă expunerea la soare. Limaxul depune 400 de ouă pe an. Melcii consumă frunzele plantelor, dar și fructele (roșiile, de exempu), depreciindu-le.
Pentru combaterea limacșilor, a melcilor în general, seara, pe sol, se plasează momeli granulate de: Optimol (4-5 kg/ha), Agrosan B (15 kg/ha), Ironmax Pro (ecologic) 7 kg/ha sau Axcela 7 kg/ha. Produsele se alternează. Se respectă timpul de pauză pînă la recoltare, scris pe eticheta produsului.
• Un legumicultor din Șomcuta Mare ne spune că stropește limacșii cu oțet obișnuit (9%), metodă ecologică, însă a doua zi vin alții, din jurul grădinii sale, așa că atacul are formă de invazie și nu mai știe ce să facă… Ne face o demonstrație: melcii stropiți cu oțet lasă mult mucus și mor în cîteva minute.