După mai bine de două decenii, biserica greco-catolică din Ieud – una dintre cele mai mari biserici din mediul rural din România – va fi sfințită, prin voia lui Dumnezeu și dorința întregii comunități.
Acest eveniment mult așteptat va avea loc în data de 21 august și se va desfășura într-un cadru solemn, cu participarea Preasfințitului Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureș, care va oficia slujba de sfințire a bisericii, precum și Sfânta Liturghie arhierească.
• Invitații și programul sărbătorii
Alături de episcop vor concelebra preoți din întreaga eparhie, precum și din țară și străinătate. Vor fi prezenți, de asemenea, călugări și călugărițe, reprezentanți ai administrației publice județene și locale, membrii unor organizații și asociații care, pe parcursul edificării bisericii din Ieud, au sprijinit financiar lucrările de construcție. Totodată, sunt așteptați enoriașii din parohiile ortodoxe ale comunelor Ieud împreună cu păstorii lor, precum și credincioși din parohiile întregului Maramureș istoric și toți cei care au plăcerea să participe la acest important eveniment din viața parohiei și a localității Ieud. Programul sărbătorii va fi următorul: ora 9,45 – primirea ierarhului, ora10 – rânduiala de sfințire a bisericii, ora 11 – Sfânta Liturghie, ora13 – prânzul.
• Piatra de temelie, pusă în anul 2000
După anul 1990, comunitatea greco-catolică din Ieud și-a ținut slujbele religioase la biserica de lemn din Șes, monument istoric. ”Fiind o comunitate mare, una dintre cele mai numeroase din eparhie, această biserică era neîncăpătoare. Oamenii erau nevoiți să stea și afară, în cimitirul din jurul bisericii, unde suportau ploaia, căldura ori frigul. În anul 2000, în urma dorinței întregii comunități, s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică – încăpătoare și frumoasă – care să dăinuie peste ani, simbol al statorniciei credinței”, punctează pr. Vasile Codrea, parohul comunității greco-catolice din Ieud. Pe parcursul construirii acestui lăcaș de cult, oamenii s-au implicat prin muncă, donații financiare și materiale.
• ”A fost nevoie de multă răbdare, de jertfă”
”A fost nevoie de multă răbdare, de jertfă, atât din partea oamenilor, cât și din partea preoților care au slujit în această perioadă, dar și de bani, de foarte mulți bani, care au venit, în mare măsură, din partea credincioșilor parohiei, precum și de la diferite organizații și autorități publice”, mărturisește pr. Vasile Codrea. Sumele mari investite se regăsesc nu doar în calitatea lucrărilor, ci și în măreția proiectului, aceasta fiind una dintre cele mai mari biserici din mediul rural din România.
• O comunitate parohială activă
Pe lângă activitatea de cult, parohia greco-catolică Ieud continuă să deruleze diferite activități cultural-religioase, concerte de pricesne, colinde, noapte de veghe, întâlniri periodice cu tinerii şi copiii parohiei, campusuri pentru copii, întâlnire eparhială cu tineretul. ”Comunitatea noastră parohială este o comunitate vie, foarte activă, care își trăiește viata de credință într-un mod responsabil, ea dând bisericii, de-a lungul timpului, mulți preoți, călugări și călugărițe. În cele din urmă, visul comunității noastre de a trăi momentul sfințirii bisericii devine realitate spre bucuria tuturor, spre odihna tuturor celor plecați la Domnul și care s-au implicat intens în făurirea și împlinirea acestui vis și spre mulțumirea tuturor celor care ne-au sprijinit pe acest parcurs și trăiesc împreună cu noi această mare bucurie, spre mărirea lui Dumnezeu!”, conchide pr. Vasile Codrea.