Noile cărți de identitate electronice

0
399

Până la finalul anului 2023, noile cărți de identitate electronice ar urma să fie emise în toată țara, iar costul acestora, de 67 lei, solicitat în prezent în proiectul pilot de la Cluj, va fi suportat de stat prin cei 200 milioane de euro din PNRR – precizează Ministerul Afacerilor Interne într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică.

Cărțile de identitate în formatul actual nu vor mai fi emise începând cu 1 ianuarie 2024.
Locul nașterii va fi trecut doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple.
Adresa de domiciliu va rămâne trecută pe cărțile de identitate simple, însă nu va mai fi trecută și pe versoul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și adresa de reședință vor fi stocate, de asemenea, pe cipul cărții electronice de identitate.
În plus, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă atunci când depun cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

Se vor emite buletine și pentru cei sub 14 ani

Și copiii sub 14 ani pot beneficia de cărți de identitate electronice, la solicitarea ambilor pă­rinți sau a persoanelor împuternicite în acest sens.
Conform Ministerului Afacerilor Interne, pentru minorii cu vârste până la 12 ani, eliberarea noilor buletine se face fără imaginile impresiunilor papilare (amprentele degetelor). Acestea vor fi necesare, însă, după împlinirea vârstei de 12 ani.

Valabilitatea noilor cărți de identitate

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:
a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.