• În schimb, voucherele educaționale de 500 de lei vor mai întârzia
Anul acesta, preșcolarii și elevii care provin din familii cu venituri mici pot primi la cerere un ajutor sub formă de rechizite, în valoare de maxim 75 lei. Cealaltă formă de ajutor financiar – tichetele educaționale, în valoare de 500 lei, vor întârzia însă, din cauză că Executivul nu a definitivat toate aspectele legate de implementarea acestei măsuri.
Ministerul Educației a trimis către inspectoratele școlare calendarul acțiunilor care trebuie derulate de acestea și de către unitățile școlare subordonate, în vederea întocmirii listelor de elevi care vor primi rechizite gratuite în anul școlar care urmează să înceapă. Astfel, până la data de 22 septembrie, trebuie încheiate procedurile de informare a potențialilor beneficiari, primite dosarele aferente și întocmite listele copiilor care vor primi această formă de ajutor din partea statului.
Ajutoarele sub formă de rechizite sunt acordate copiilor înscriși în clasele cuprinse între clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, care provin din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei (50% din salariul de bază minim brut pe țară, care este în acest an de 3.000 lei).
Un ordin al ministrului Educației, din martie 2023, a stabilit că elevii vor primi rechizite începând cu anul școlar 2023-2024, în valoare de 65 lei pentru un elev din învățământul primar și de 75 lei pentru un elev din învățământul gimnazial.
La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizația de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți. De asemenea, dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spații locative sau alte bunuri, mobile sau imobile, se vor lua în considerare la calcularea veniturilor și arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de aceste proprietăți.
Copiii din medii vulnerabile sunt îndreptățiți de prevederile OUG 133/2020 și la primirea unui așa-numit voucher educațional, în valoare de 500 lei, care să permită părinților să cumpere îmbrăcăminte și rechizite pentru cei mici. (o.m.)