Primul festival de științe din România revine în Maramureș

0
165

Vreme de trei zile, sute de elevi maramureșeni vor ieși din sala tradițională de clasă pentru a învăța altfel decât o fac la școală. În perioada 15-17 septembrie, Romanian Science Festival (RSF) organizează, în Maramureș, a patra ediție a Festivalului Naționale de Științe. Structurat într-un format mai mare, mai educativ și mai interdisciplinar, pentru prima dată festivalul se va derula în trei localități: Baia Mare, Sighetu Marmației și Breb.

• vizite ale mentorilor în școli, târguri de științe, RSF Talks

Prima zi de festival, 15 septembrie, va începe cu vizitele mentorilor RSF în 10 școli și licee din Baia Mare, unde aceștia le vor vorbi copiilor despre ultimele descoperiri din știință prin prisma propriilor experiențe în domeniul cercetării, dar și despre drumul lor în a deveni specialiști ai domeniilor STEAM. Prezentările vor cuprinde subiecte mai puțin sau deloc discutate în materia școlară din România.

Festivalul va aduce anul acesta în județ și două târguri de științe cu experimente și prezentări interactive oferite de peste 700 de elevi și studenți coordonați de mentorii și profesorii RSF.
În premieră în Maramureș vor avea loc prezentări ale mentorilor RSF destinate publicului de toate vârstele, sub numele de RSF Talks. Fiecare mentor va aborda un subiect cheie din domeniul său de studiu sau de specialitate, explicat pe înțelesul tuturor. Vor fi dezbătute subiecte începând cu rolul nanotehnologiei în medicină, și până la concepte de inginerie aerospațială și cea mai modernă tehnologie geospațială.

• “tinerii din România duc lipsă de perspectiva practică a științei”

Anul acesta, festivalul ajunge pentru prima dată și la Breb, într-un cadru tradițional, în incinta sediului Asociației Culturale “Casa din Vale”, unde se organizează o expoziție de “Știință și Artă” alături de un atelier interactiv de creație cu artistul și mentorul RSF Daniel Bălănescu. În cadrul expoziției se vor regăsi lucrări ale unor tineri elevi și studenți din Maramureș care au acceptat provocarea de a-și duce imaginația la intersecția dintre artă și știință.
„Din experiența edițiilor anterioare am văzut cât de mare este nevoia de implementare a unor astfel de activități în țara noastră. Tinerii din România duc lipsă de perspectiva practică a științei, dar așteaptă cu nerăbdare posibilitatea să o descopere. Ei își doresc să învețe, dar, în mod special, prin metode practice și inovatoare care să le stârnească curiozitatea și dorința de explorare. De la un an la altul, numărul voluntarilor experimentatori în cadrul RSF s-a dublat, semn că promovarea acestor practici în rândul copiilor dă roade”, transmite Iuliana Bledea, organizatoarea RSF Maramureș.

Programul festivalului arată astfel: 15 septembrie – prezentări ale mentorilor RSF în școlile din Baia Mare (orele 8-15); 16 septembrie – târg de științe Romanian Science Festival, în Piața Libertății din Baia Mare (11-17), RSF Talks, Teatrul Municipal, Baia Mare (14-16); 17 septembrie – târg de științe Romanian Science Festival, în Parcul Central din Sighetu Marmației (11-16), RSF Talks, Cinema Mara, Sighetu Marmației (11-16), Știință și Artă: expoziție și atelier interactiv de creație, Casa din Vale, Breb (13- 21).
Intrarea la toate activitățile Romanian Science Festival va fi liberă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.