Sănătate, …(…)NL! Alt „rezolvator” parlamentar ne rezolvă. Cu sănătatea
„Am votat în Camera Deputaților un proiect de lege prin care creștem accesul la servicii medicale în special pentru cetățenii din zonele rurale. Conform legii votate, cabinetele medicilor de familie vor putea obține, la cerere, statutul de unități sanitare de utilitate publică, iar autoritățile locale vor pune la dispoziție gratuit spațiile respective. Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru, dacă solicitantul asigură un program fracționat de cel puțin 10 ore pe săptămână, mai prevede legea adoptată. Asistența medicală primară este afectată de lipsa resursei umane calificate, iar prin această lege, care merge acum la promulgare, luăm măsuri ca sistemul să nu intre în criză în următorii ani”, zice.
Omițând câteva realități, de exemplu faptul că medicii din sate merg o zi pe săptămână acolo. Că adună asigurați, iau bani, dar se lasă greu de găsit, de unde și mici revolte sătești peste ani, gen Poienile Izei, Băiuț etc. Cât despre respect, dăm doar un exemplu băimărean, simplu, fără miză: ia treceți pe strada Progresului și vedeți cum cabinetele de medici de familie își închid poarta la curte să nu intre mașini, decât ale lor, iar pacienții parchează ilegal, pe trotuar. Că să nu amintim de femeia de serviciu care duce pungi de gunoi (…oare deșeuri medicale?) la containerul de cartier, ba uneori face economie și recuperează punga?
Revenim la parlamentar, care la final recunoaște că… nu e roz: “Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie, iar peste 500.000 de români nu au niciun medic de familie în comunele în care locuiesc”.
Dacă tre’ să te ducă partidul la munte, e bai cu tine
Atenție, salutăm inițiativa! Râdem doar de faptul că tre’ să te scoată cineva, din fața telefonului, tu cu picioarele tale și cu nevasta n-ai fi în stare, ai ajunge în Ucraina. Slava Ucraina! „Dragi băimăreni, vă invităm să petrecem o frumoasă zi de toamnă în natură, pe un traseu spre rezervația naturală Creasta Cocoșului. Întâlnirea va fi sâmbătă, la ora 10:00 în parcarea Casei de Cultură unde ne vor aștepta autocarele. Chiar dacă soarele și-a anunțat prezența alături de noi, vă recomandăm să aveți la dumneavoastră o geacă, un rucsac/ ghiozdan și încălțăminte adecvată. Aventura începe din parcarea hanului Țentea-Pasul Gutâi, loc de unde dăm startul traseului. Ajunși la destinație, vom face o pauză, admirăm peisajul și ascultăm un concert live, asta în timp ce luăm pauza de masă cu un sandwich și ceva dulce oferit de către organizatori.
OFERIM: Transport gratuit dus-întors, sandwich, ciocolată și o sticlă de apă, asistență specializată pe toată durata traseului, concert live”.
Lupta de clasă. Politică
Se ascute lupta de clasă (politică), dar cea de 7-8 clase, nu mai evoluată. Urmează în curând înfundarea țevilor de apă/canalizare cu cârpe, ca să se vadă cât e de incompetent primarul. Nu e de râs, s-a mai făcut, data trecută la alegeri. Pe alocuri sunt conflicte deschise, de unde deducem că va fi tare greu celor două partide de la guvernare să meargă pe liste comune. La Consiliul Județean? Hahaha. La Sighetu Marmației? Să fim serioși. Și etc. Pe alocuri, unde erau înțelegeri clare, gen „te susțin, ieși primar, mă iei consilier și data viitoare facem invers”, a căzut înțelegerea, s-au demis, s-au înjurat, s-au luat de gulere. Pe alocuri, se caută copiii candidaților de păcate, în alte locuri încep clasicele trădări și cochetări cu celălalt partid „cu șanse”, mai ales unde s-au făcut promisiuni deșănțate primarilor, nepuse în viață. În tot acest peisaj, lipsește…conducerea județului și cele de partid! Unde-s? Pe vremuri, foloseau ANI, DNA, făceau plângeri, blocau candidați. Acum, liniște, deși avem câțiva primari cu legea-n ceafă. Ce luptă electorală e asta? Dar stați așa, poate face parte din „mica înțelegere”, de genul celeia cu „stați liniștiți, am bătut palma cu… și cu…., nu se fac comasări de comune zece ani de-acum încolo”, li se zicea primarilor, iar cei cu 800-1000 de locuitori răsuflau ușurați. Suntem curioși acum, în zori de criză economică gravă, dacă se mai țin de cuvânt, sau a doua zi după alegeri vine legea ce comasează, fără nici un referendum? Dar să nu uităm că avem, la acest moment, localități în care edilii își cresc odraslele, să-i facă primari. Ne-a mai râs țara odată, nu reamintim, e vremea să ne mai râdă, cu primăria dată din tată-n fiu. În schimb, observăm că se folosește, iar și iar, fenta „mașinii de zgomote”. Într-un loc, un viitor candidat ce tocmai se pensionează din instituție de Stat (de forță), e deja catalogat drept „securist” prin cârciumile satului, ca să-l compromită.
Și uite așa, vom avea o campanie electorală de secol 19. Și iar se văd urme de preoțime prin campanii, deja. Și iar vom face campanie de ne va râde iar și iar Măria Sa Caragiale. Se va răsuci, dar de râs. Și ne-o merităm.
Gura păcătosului adevăruri mințește!
I-auzi aici atitudine, inițiativă, revoltă de politician sadea! Cum se poate, dom’le? Cum ați fost posibili? „Lucrările întârziate la Aeroportul Internațional “Maramureș” aduc județul în pragul falimentului!
Pentru Aeroportul Internațional “Maramureș” nu mai este timp din cauza întârzierii, cu rea voință sau din neștiință, a investițiilor la noul terminal de pasageri unde lucrările au fost demarate abia la jumătatea lunii septembrie. Primele demersuri trebuiau făcute încă din anul 2021, proiectul având studiul de fezabilitatea aprobat cu o suma de 120 milioane de lei unde a fost prevăzută inclusiv cu arhitectură tradițională. Dar pentru că proiectul aparținea fostului președinte al Consiliului Județean pentru actuala conducere nu a fost considerat a fi bun.” Mici erate, dacă ne permiteți. Și atunci s-au căcăit, ca acum, nici o schimbare. Și atunci, ca acum, aeroportul internațional are o cursă pe zi…de București și vara ceva, temporar, spre afară. Totuși, nuanțat, în aparatul angajat de acolo au apărut neveste, dacă prindeți ideea, dacă înțelegeți ce vorbim! Cu concursuri date subit la București, să nu știe candidații, etc. E ca și cum, domnule politician, ți-ai angaja o prietenă, recent, la D.S.(…) să zicem., Șefă. Asta ne deranjează la Dvs, politicienii, mințiți cu nonșalanță și vedeți exclusiv paiul din ochii celuilalt. În cazul de față, tăcerea era brățară de aur sau ceva de gen.
Să nu uităm de Castaniadă!
Pe scurt, că s-a scris destul. De banii cu care se spune c-ar veni BUG Mafia, mare etalon cultural al României…, ne-am documentat și ar fi încăput Alice Cooper… cel care a inventat horror rockul, ba poate cu trupa sa Hollywood Vampires în care îl are la chitară pe… Johnyy Depp! Sau trupa Europe, care cere 50.000 de euro, cei care au vândut în carieră peste 25 milioane de discuri, peste populația României. Ar mai fi încăput în bani Joan Jett, fata ce a relansat muzica punk în anii 80 cu I love rock’n roll. Da’ ce ziceți că mai vechiul nostru prieten, Goran Bregovic, cântă la Cluj Arena pe 30 noiembrie, la Retro Party?