Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Maramureş au desfăşurat o campanie de control în magazinele Lidl. În Maramureş au fost verificate toate cele 9 magazine de acest tip. Verificările vin după ce preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a semnalat că ”ciupitul la cântar a devenit o formă de comerț. Ciudat este că niciodată nu se gândește nimeni să adauge un pic, astfel că totdeauna iese în pagubă consumatorul…Lidl este corigent la cântar și nu numai!”
Controalele din Maramureş s-au lăsat cu 9 procese-verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate 33 de amenzi contravenționale, în valoare de 212.500 lei, și 4 avertismente. De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 7.500 lei, oprirea temporară de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 35.000 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor din zona de comercializare a produselor de brutărie şi patiserie vrac pentru toate cele 9 unităţi controlate.
Printre abaterile depistate şi comunicate de cei de la Protecţia Consumatorilor se numără: comercializarea unor produse alimentare cu diferențe de gramaj față de cel menționat pe ambalaj, nerespectarea regimului promoțiilor (lipsa produsului de referință la raft pentru a rezulta avantajul specific al prețului pachetului promoțional), comercializarea unor produse alimentare cu ambalaj depreciat sau cu acumulare de lichid în ambalaj, comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice sau de o calitate inferioară, la raft fiind menționată calitatea I, comercializarea unor produse fără a avea menționat pe eticheta de la raft prețul pe unitatea de măsură.
De asemenea, s-a constatat lipsa mențiunilor referitoare la ingredientele produselor și la valoarea nutrițională a acestora, pe etichetele produselor din zona de panificație, folosirea, în zona de panificație, a unor tăvi cu grad avansat de arsură, a unor stative pentru tăvi și a unor rafturi metalice cu grăsime arsă și mizerie, comercializarea unor produse cu traducere incompletă a elementelor de identificare sau fără a avea menționată compoziția fibroasă, pe etichete. Au mai fost situaţii în care erau folosite camere de frig cu depuneri masive de gheață, condițiile de depozitare și igienă erau necorespunzătoare, cu reziduri și rugină, surplus de gheață, reziduuri pe paviment, agregate de refrigerare neigienizate, depozitarea produselor în spațiul destinat în temperatura neconformă. Spaţiile de refrigerare şi de congelare erau neigienizate, cu praf, resturi alimentare, impurități, cu ventilatoarele de la agregatele de răcire cu depuneri masive de praf, impurități, rugină, gheață. În plus, în magazin erau utilizate coşuri de cumpărături neigienizate corespunzător.