Controverse explicate • Pașii unei plantări de pădure, conform silvicilor

1
263

Așa cum se contestă azi tot, de la presă la politicieni și sportivi, toate în necunoștintă de cauză și din fotoliu, la fel se contestă și programele de împăduriri de primăvară făcute de silvici. E plin internetul de comentarii, mai ales gen “plantați să aveți ce da la austrieci”. Și deși există și sămânță de adevăr în diverse comentarii și suspiciuni, am vrea să vă arătăm faptele la rece.

Cum răspund silvicii la acuze?

„În pădurile de stat administrate de Romsilva se exploatează anual 9,5 milioane de metri cubi, la 3.13 milioane hectare, deci mai puțin de 1% din volumul total de lemn. În același timp, se plantează 26 de milioane de puieți fores­tieri pe an și se regenerează natural alte circa 10.000 de hectare. Este un proces gradual și permanent de întinerire a pădurilor, iar lemnul exploatat, o resursă regenerabilă, este folosit la încălzirea a milioane de locuințe, în construcții și industrii unde lucrează sute de mii de angajați” – conform paginii Romsilva de Facebook.

Am întrebat și noi cum se face plantarea

La Ocolul Silvic Strâmbu, ne explică șeful de Ocol Ioan Chira: “Se vor împăduri peste 14 hectare integral, adică regenerare artificială. Plus 4,2 hectare de completări curente. Se fac completări la regenerări naturale, ce sunt pe 53,5 hectare. Pentru împăduriri, folosim 62.700 puieți de molid, brad și paltin. Acum se scot puieții din pepiniere, se pun în șanțuri, în ghețării. În șanț cu zăpadă, cu pământ, ca să nu intre încă în vegetație. Până se plantează. În paralel, din două solarii se scot puieți și se pun în pepiniere, în locul celor scoși pentru plantare. Se fac și semănături de brad în pepiniere. Dar subliniez: integral tot ce plantăm e de aici, de la noi, din cele 7 pepiniere, ba avem de dat puieți și altor ocoale”.
Sigur, rămânem și noi cu gust amar de la plantările patriotice făcute cu oficiali, din care unii se pierd pe drum și nu mai ajung. La fel la cele de partid, făcute pentru poze și postări. Cât despre plantările pentru austrieci, ne doare și pe noi când vedem pădure tăiată și reacționăm de fiecare dată, indiferent cine s-ar supăra.
Dar amintim, la vârstele de tăiere de 80-100 de ani, DACĂ se respectă, acum se taie pădurile plantate de Statul Român după ce rușii cu SOVROM-urile lor au “ras” pădurile României ca o despăgubire de război, deși de la un moment dat, am fost alături de ei în Războiul Mondial al Doilea. Ce s-a împădurit după tăierile masive din anii 50 se taie acum. Cam greu de prevăzut că plantăm acum pentru austrieci…poate o facem pentru chinezi, americani sau poate chiar rămâne pădure virgină-codru secular-junglă, fără noi…

1 COMENTARIU

  1. Ma intrebam de ce nu se fac paduri noi pe sutele de mii de hectare de terenuri degradate, si am vazut cateva videouri (de la Dl. George Enescu pe youtube, recomand canalul, e super profi si are videouri interesante despre silvicultura). Practic, nu se poate planta pentru ca exista blocaje birocratice. nu se stie cine e proprietarul terenului, atfel nu se poate trece terenul pe lista pentru impaduriri si alte asemenea. Din fericire in multe zone abandonate se impadureste de la sine totul. unde exista macar ”miezuri” de padure care pot face seminte.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.