ARTHIS FEST 30 • Corespondență specială de la Bruxelles

0
104

20 aprilie 2024, o zi plină de bucurie! Arthis Casa de Cultură Belgo-Română și-a sărbătorit cei 30 de ani de activitate. Într-o atmosferă îmbietoare de sărbătoare, care a transformat Bruxelles -ul într-un adevărat festival al culturii românești și nu numai, Capitala Europei a fost martora unui eveniment excepțional al comunității românești. Alături de oameni din diverse culturi care s-au reunit într-un spectacol de neuitat. Invitații, din zone diferite ale României, au adus cu ei farmecul și bogăția culturii noastre, de la meșteri populari din satele autentice, până la artiști de renume și oficialități.
Maramureșul, mereu mândru și plin de viață și culoare, a fost bine reprezentat și într-o manieră ce a captivat inimile tuturor. Standul Maramureșului și al Sătmarului au strălucit prin prezența a trei invitați de seamă, care au adus cu ei esența autentică a tradițiilor și meșteșugurilor locale. Iulia Corău, măiastră meșteriță din Botiza Maramureșului, a încântat privirile cu țesături, artizanat și costume populare de o frumusețe rară. Mariana Scubli, cunoscuta artistă fotograf din Sighetul Marmației, a imortalizat în imagini povestea ancestrală a Maramureșului, aducând în lumina reflectoarelor farmecul unic al regiunii. Alături de ei, Silviu Zetea, creatorul inconfundabil al brandului de pălincă “ZETEA”, din Medieșu Aurit, Satu Mare, a adus arome și tradiție la Bruxelles, încântându-i pe cei prezenți cu povestea lui celebră.
La această suită excepțională de talente s-a alăturat cu bucurie Claudia Poduț, din Negreia, Maramureș, cu meșteșugul său de a încondeia ouăle într-o formă de artă aparte, dând astfel o notă de culoare și originalitate întregii expoziții. A fost o reprezentare de excepție a autenticului și bogatului patrimoniu cultural al României în inima Europei, în cadrul marelui Festival “Arthis Fest 30”. Public numeros, prieteni vechi și noi prietenii s-au legat, iar comunitatea românească a avut parte de momente de neuitat.
Oficialități din Belgia și din România au felicitat ARTHIS! Gheorghe Cârciu, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ES. Andreea Păstârnac, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Belgiei, Victor Negrescu, europarlamentar, precum și oficialități belgiene.
Evenimentul a fost organizat sub patronajul primului ministru al României, de ARTHIS, Casa de Cultură Belgo-Română, în colaborare cu europarlamentarul Victor Negrescu. Felicitări Carmen Drăghici Hopârtean și Liviu Hopârtean pentru eforturile neobosite și dedicarea fără margini! La mulți ani, Arthis!
Doris UGLAR,
Bruxelles, 20 aprilie 2024

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.