Începând cu 1 ianuarie 2024, medicamentele expirate trebuie să fie colectate în spitale, indiferent dacă acestea sunt de stat sau private. Scopul acestei măsuri este de a reduce sau chiar elimina poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică.
Până la introducerea acestor prevederi, colectarea medicamentelor expirate era făcută prin intermediul farmaciilor și drogheriilor, însă organizarea unui punct de colectare de către acestea nu era obligatorie. Începând din acest an, noile prevederi legale obligă spitalele să preia sarcina colectării acestor potențiali poluanți, însă operațiunea presupune îndeplinirea câtorva condiții.
Spitalele trebuie să amenajeze spații special destinate acestui scop, în care să fie amplasate recipiente de colectare, ușor accesibile cetățenilor care doresc să predea medicamente expirate. În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containere pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare. Persoanele dornice să predea medicamente expirate trebuie să consulte în prealabil paginile de internet ale spitalelor.
Astfel, deși unele spitale au început sa colecteze de la cetățeni medicamente expirate, altele sunt încă în faza premergătoare deschiderii acestor puncte (amenajări, proceduri de achiziționare a recipientelor de colectare aflate încă în derulare).
Printre cele mai comune substanțe găsite în cursurile de apă se numără paracetamolul, nicotina, cafeina, precum și medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei și al diabetului.