Dacă ne permiteți, începem cu o ironie…”N-am fost demult pe deasupra Maramureșului cu avionul și cu elicopterul”. Dar nici Dvs. Așa că am apelat la noua tehnică și am setat Google Earth la altitudinile la care zboară avioanele și elicopterele, să constatăm ce e de văzut pe deasupra Maramureșului. Interesant!
Prima observație. Conform datelor, avioanele comerciale zboară la undeva între 9000 și 12.000 de metri altitudine. Ce se poate vedea de acolo din Maramureș? “Avioanele de pasageri nu depășesc 15.000 de metri față de sol, dar avioanele militare depășesc adesea chiar și 20.000 de metri.” Păi să vedem, facem un tur aerian virtual pe deasupra Maramureșului? De la 9000 de metri altitudine, în Maramureș se văd iazurile din jurul Băii Mari, atât de la Bozânta, cât și de la Baia Sprie. Se vede bine schițată Culmea Prelucilor. Se vede bine Câmpul Tătaru. De asemenea, spre dezamăgirea noastră, se văd marile tăieri de pe granița cu Ucraina, cele din Munții Maramureșului pe care le vedea și fostul președinte Băsescu când survola, la inundații. Știți Dvs, Munții Bârsănescu și Herstu.
Coborâm la 5000 de metri, cerem voie de la Romatsa… Nu în august, dar multă vreme din an vezi Pietrosul înzăpezit. Vezi orașele noaptea, gen Borșa, Vișeu, Sighet, Baia Mare. Vezi Gutâiul schițat frumos, nu și Creasta Cocoșului, de sus e neinteresantă. Se vede de asemenea și acumularea Firiza. Runcu nu, că nu e ce încă. Evident se vede Baia Mare cu haldele și iazurile, dar se schițează deja și groapa de gunoi. Se văd și peticele de pădure de lângă sate, cum ar fi pădurea Fersig, cea de la Posta sau Culmea Codrului. Încep să se vadă frumos Defileele Lăpușului și al Cavnicului.
Ajungem acum la altitudinea de zbor a elicopterelor (de la 300 metri spre… cât pot duce, unele performanțe ajung la 5000 de metri). Hai să zicem că mergem la 1000 de metri altitudine deasupra Maramureșului. Ce se poate vedea? Se văd deja satele, noaptea, orașele și pe timp de zi. Se văd lacurile glaciare din Munții Rodnei, Iezerul, Știolul. Se văd tăierile mai mici, de la Borșa, Baia Borșa, Băiuț etc. Se vede Valea Vaserului deja. Se schițează râurile importante, de la Vișeu la Tisa, dincoace Someșul, Lăpușul. Se văd deja balastierele mai mari, cu depozite mai importante! Cu tot cu gropile săpate, ce devin lacuri, la Tisa, Sarasău, Câmpulung la Tisa, la fel pe Someș. De la un kilometru din…cer se văd deja fabricile mari: CIL-ul din Sighet, Italsofa, Aramis, UAC, Eaton.
Se vede aeroportul „internațional” de la Tăuții-Măgherăuș. Se văd în Codru/Chioar Drumul Nordului, balta de la Ariniș, se vede pe alocuri traseul de E58 și DN18 în nord. Abia acum se vede superb Defileul Lăpușului, acum înțelegem de ce trec des elicoptere în drum spre Cluj, tot pe acolo…pentru belvedere. De la 1000 de metri altitudine, de sus, se văd arterele principale din Baia Mare. Așa cum se vede și legendarul Deal al Minei băisprian ori lacul Bodi Mogoșa.
Nu e nevoie de o concluzie. Decât cel mult de un gust amar…prima dată în Maramureș se văd iazurile de steril și tăierile masive… Abia apoi frumusețile. Evident, făcute fiind de mâna omului, ele pot fi și „des-făcute” la fel, nu?