Joi, 20 iulie 2017, la Biblioteca judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc o şedinţă de lucru a Cenaclului Scriitorilor din Maramureş, prezidată de scriitoarea Florica Bud. Au citit poezie Vasile Morar din Chelinţa-Ulmeni (din volumul „Bucuraţi-vă”) şi preotul poet George Nicoară, iar Gelu Dragoş a recenzat volumul „Rezerve de tandreţe” (proaspăt ieşit de sub tipar) de Ion Georgescu Muscel.
După un moment de reculegere pentru regretaţii Maria Mariş Dărăban şi acad. Augustin Buzura, a fost prezentat Vasile Morar, unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi maramureşeni, recunoscut pe plan naţional, tradus şi în străinătate, remarcabil prin amploarea operei poetice şi profunzimea creaţiei. Poetul Vasile Morar a recitat trei poeme, cel mai aplaudat fiind „Turnul”. George Nicoară a recitat din volumul „Trupul cuvântului”, carte apărută în decembrie 2016 şi premiată de Reprezentanţa Maramureş a USR Cluj, cu Premiul „Mihai Olos”, dar şi câteva poezii noi.
Au vorbit: prozatorul Valeriu Sabău, poeta Ioana Ileana Şteţco, Valer Turcu Iorga, poetul Ioan Meteş Morar Chelinţanu. Profesorul Andrei Făt din Deseşti: „Vasile Morar este un favorit al zeilor, iar cantabilitatea versurilor îl trage puţin în jos. Pentru mine există trei mari scriitori care au prenumele Vasile: Morar, Muste şi pamfletarul Dragomir”. Poetul Nicolae Scheianu: „Mereu am spus lucruri bune despre poezia lui Vasile Morar, este poetul care face excepţie de la multe reguli, iar poezia lui este la fel de bună indiferent de regimuri politice sau realităţi sociale”.
Poetul Dumitru Fânăţeanu, cel care a prefaţat cartea lui Ion Georgescu Muscel, a recitat un poem din „Rezerve de tandreţe”.
Au fost două ore în care poezia a fost înălţată la rangul pe care-l merită, iar prof. Andrei Făt, glumind, le-a sugerat doamnelor să-i ridice o statuie lui Vasile Morar – la cât de frumos scrie despre femeie. Stagiunea de toamnă va începe cu poetul Nicolae Scheianu, idee aplaudată.
Cristian LAURENŢIU