Arhivele fostelor întreprinderi de stat din Maramureș

46
4546

Legile actuale nu fac nici o referire la documentele create de societăţile comerciale dizolvate, ci numai la cele aflate în faliment sau desfiinţate. Este nevoie ca Parlamentul să rezolve cît mai repede această problemă de mare interes, avînd în vedere că multe dintre firmele dizolvate sînt continuatoare ale unor întreprinderi de stat mari din perioada comunistă, cu mulţi salariaţi, care ajung la vîrsta de pensionare şi au nevoie de extrase din statele de plată aflate în arhiva întreprinderilor unde au lucrat.
Situaţia este încîlcită, avînd în vedere că societăţile comerciale pot fi dizolvate, fie lichidate. Din păcate, legile nu precizează ce se întîmplă cu arhiva unei societăţi dizolvate! Un astfel de caz avem la S.C. Avistar S.R.L. Baia Mare, continuatoarea activităţii fostei Asociaţii Economice Intercooperatiste pentru Creşterea Păsărilor de Carne şi Ouă Maramureş. Deţinătoarea documentelor create de societatea dizolvată este S.C. Bilardi Product S.R.L., cumpărătoarea spaţiilor în care funcţiona fosta societate.
În ceea ce priveşte situaţia arhivelor societăţilor comerciale declarate în faliment, dacă activitatea lor nu mai este continuată, documentele cu valoare istorică se preiau de serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale, iar documentele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate şi extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale ale cetăţenilor, se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, care pot prelua şi documentele cu valoare practică, aflate la casele teritoriale de pensii.
Creatorii şi/sau deţinătorii de documente, persoane juridice, care îşi schimbă regimul de proprietate sau îşi modifică obiectul de activitate, precum şi noii deţinători (care preiau patrimoniul) au obligaţia să ia măsuri pentru păstrarea, conservarea şi evidenţa arhivei, documentele urmînd să fie depozitate în spaţii sigure împotriva degradării, sustragerii ori comercializării fără drept.
Legea nr. 138/2013 are o sincopă: nu face nici o referire la documentele create de către societăţile comerciale dizolvate conform Legii nr. 31/1990, ci doar la societăţile comerciale aflate în faliment sau desfiinţate! Se impune, aşadar, un amendament la Legea 138/2013 care să reglementeze soarta arhivelor create de societăţile comerciale dizolvate.
Sala de studiu la Arhivele Naţionale, redeschisă
În perioada 14-31 decembrie 2020, sala de studiu a Serviciului Județean Maramureș al Arhivelor Naționale a fost închisă. Din 4 ianuarie 2021, sala funcţionează din nou, în condiții de siguranță Co­vid-19. Au acces istoricii şi alte persoane interesate de cercetarea arhivelor.
Sala de studiu este deschisă de luni pînă joi, orele 8,30-15, cu pauză de igienizare între orele 11,30 şi 12. Direcţia Judeţeană Maramureş a Arhivelor Naţionale – şef serviciu Klara Guşeth – are sediul în Baia Mare, B-dul Bucureşti nr. 26, tel. 0262437948.

46 COMENTARII

 1. Buna ziua! Unde gasesc arhivele fostului Siloz de cereale 23August din Bucuresti? Am nevoie de o adeverinta cu anii de munca deoarece am pierdut cartea de munca.

 2. La nivel național TOATE. băncile de date ale fostei Direcția Muncii, au fost vândute ILEGAL și PE ASCUNS unor escroci!
  E greu de reconstituit activitatea lucrative, pentru un dosar de pensie!

 3. Buna ziua, eu am muncit în perioada 1983-1985 la fabrica de tricotaje MOLDOTEX Huși Jud Vaslui unde aș putea sa găsesc arhivele, mi-ar servi adeverință acestor ani pentru pensie, mulțumesc mult

 4. Bună ziua. Unde pot găsi arhiva fostului Combinat de Utilaj Greu, Fortus Iași pentru a scoate adeverinta. Mulțumesc frumos

 5. Buna ziua!
  As dori sa aflu unde sunt arhivele fostei fabrici de bere Zimbru Iași
  In vederea obținerii unei Adeverințe de vechime (grupa)
  Mulțumesc!

 6. Varog să îmi spuneți și mie unde pot sa ma adresez să mi caut întreprinderea drumuri și poduri bucuresti îmi trebuie o adeverință că am lucrat în perioada 1987.1991 pentru pensionare va multumesc

 7. Unde pot găsi adresa fostei inteprinderi Foraj Stoinasi fosta întreprindere Rogojelu îmi trebuie o adeverință pt pensionare pentru tatăl meu

  • Direcţia Judeţeană Maramureş a Arhivelor Naţionale are sediul în Baia Mare, B-dul Bucureşti nr. 26, tel. 0262437948.

  • Direcţia Judeţeană Maramureş a Arhivelor Naţionale are sediul în Baia Mare, B-dul Bucureşti nr. 26, tel. 0262437948.

 8. Buna ziua,
  Am lucrat in perioada din 13.10.1981-01.12.1989 la INTREPRINDEREA DE PRELUCRARE A MASELOR PLASTICE IASI (IPMP-IASI) si as dori sa aflu unde se afla arhivele. Va multumesc

 9. Buna ziua Am lucrat in perioada 1982 până în 1990 la TAGLHS-SUT București unde pot găsi arhivele pentru o adeverință grupa va multumesc

 10. Buna seara ! Doresc sa stiu cum pot obtine istoria aniilor de munca di Romania . Ultimul loc de munca a fost la i.a.p.l Amnzei Bucuresti intre anii1979/1989.Multumesc anticipat.

 11. Buna ziua
  Am fost angajat la POLSIB SA in perioada 1986-1997, unde gasesc arhivele societatii, pentru eliberarea adeverintei de vechime.
  Va multumesc

 12. Bună ziua unde pot găsi arhivele fostului isb întreprinderea de salubritate București am lucrat în perioada 1985 1987 și doresc o adeverință nr de tel 0760524599

 13. Buna ziua . Asi dori sa stiu unde se afla arhiva Institului National al Lemnului Bucuresti ( fostul INL S.A), cu fostul sediu in strada F-Ca de Glucoza nr.7, Sector 2.
  Va multumesc!

 14. Buna ziua, SC Orezicola Giurgeni, fostul IAS Giurgeni nu stim unde are depusă arfiva, trebuie să depunem dosarele de pensionare si pt completare mai avem urgent nevoie de documente. Multumim.

 15. Bună ziua.Unde aș putea găsi arhiva Societății SCHELA FORAJ CHITILA BUCUREȘTI ulterior redenumită FORAJ SONDE BUCUREȘTI S.A.
  Vă mulțumesc

 16. buna ziua ,eu am lucrat in perioada 1982-1995 ,la ICSM Moinest,aceasta intreprindere s-a inchis,unde as putea sa gasesc arhivele ,mi-ar servi adeverinta acestor ani.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.