Comuna Săcălăşeni aşteaptă investitorii

0
1291

Administraţia locală din Săcălăşeni are rezerve de terenuri pe care aşteaptă să le ofere potenţialilor investitori în zonă. Aceasta este direcţia pe care se axează proiectele noi ce vor fi depuse de către primărie pe diferite programe de finanţare.

Agenţi economici din domeniul producţiei industriale, dar şi din sectorul alimentar, s-au arătat interesaţi să-şi deruleze activitatea comercială în această zonă, contactând deja administraţia locală în vederea obţinerii unor terenuri pentru a-şi dezvolta afacerile: „Avem în atenţie depunerea, pe noile axe de finanţare, de proiecte. De asemenea, ne concentrăm pe pregătirea zonei industriale şi a celei de agrement a comunei pentru investitori. Avem mai mulţi agenţi economici care ne-au căutat şi suntem în colaborare cu dânşii pentru derularea unor investiţii. Partea bună la acest capitol este că noi mai avem loc, dispunem de o suprafaţă destul de serioasă pe care o putem oferi pentru investiţii în zonă.

Centrul comunei
Centrul comunei

Momentan, avem solicitări pe parte de depozit produse industriale şi alimentare, servicii, dar şi producţie industrială. Aceste firme şi-au exprimat intenţia de a veni şi investi la noi în comună, au depus scrisoare de intenţie, noi având terenuri, pe care le putem pune la dispoziţie, chiar şi rezervă. Cel mai mare investitor pe care-l avem în prezent este o fermă de îngrăşare a animalelor, dar şi unităţi de producţie şi servicii, însă mai mici, deci microîntreprinderi care au până la 10 angajaţi. O problemă la Săcălăşeni este că avem destul de puţină forţă de muncă ocupată, adică angajaţi cu locul de muncă în comună. Majoritatea lucrează în oraş”, a declarat Emilian Pop, primarul comunei Săcălăşeni.

Drumul comunal Săcălăşeni - Culcea
Drumul comunal Săcălăşeni – Culcea

Dezvoltarea turismului, o altă prioritate

Anul trecut s-au încheiat pe fonduri europene, măsura 313, lucrările la centrul de informare turistică, o investiţie importantă pentru comună, mai ales din perspectiva a ceea ce se doreşte a se face la Săcălăşeni: dezvoltarea laturii turistice a zonei prin valorificarea locurilor de agrement şi turism existente deja, adică pensiunile cu piscine, dar şi biserica din lemn care este cuprinsă în circuitul bisericilor de lemn din Maramureş. Investiţia la acest capitol s-a ridicat la aproximativ 200.000 de euro.

Comuna Săcălăşeni
Comuna Săcălăşeni

Drumuri asfaltate sau în lucru

Anul trecut s-au finalizat o serie de lucrări de asfaltare la mai multe drumuri comunale care fac legătura între Săcălăşeni şi satele aparţinătoare ori comunele învecinate. De asemenea, alte lucrări sunt în derulare şi acum, urmând a fi terminate în acest an: „Avem şi drumurile care s-au finanţat substanţial în anul 2015. Vorbim de finalizarea a două drumuri: DC 80, legătura între Săcălăşeni şi comuna Coaş, în lungime de 1,8 kilometri şi DC 77, tronson 1 în lungime de 930 de metri. Acesta face legătura centrului de comună cu satul Culcea. De asemenea, s-a mai făcut încă un kilometru şi jumătate din el, tronsonul 2, până la pregătirea pentru asfaltare ce se va efectua imediat când vremea ne va permite. Mai avem drumul comunal 107 ce leagă Coruia de Cărbunari. Aici investiţia este în curs, anul trecut lucrându-se mai puţin. Anul acesta însă avem sumele necesare pentru a continua. Şi pe DC 44 este lucrare încheiată tot anul trecut, drumul făcând legătura între comuna noastră şi Copalnic Mănăştur. Toate aceste investiţii s-au realizat din fonduri guvernamentale”, a explicat primarul.

Baltă cu peşti la Coruia
Baltă cu peşti la Coruia

Fondul funciar, o problemă

Una dintre problemele vechi ale comunei este cea legată de restituirea proprietăţilor: „Problema arzătoare este legată de composesoratul din comună care practic din 2004, de când am venit eu la primărie, a rămas în acelaşi stadiu: nerezolvată. Adică oamenii nu au intrat în proprietatea terenului. Sigur, acolo au fost nişte greşeli făcute de unii la început, din diferite motive, au încurcat legile fondului funciar şi acum e destul de grea descurcarea lor. De fapt problema a fost că o pădure şi păşune erau proprietăţi private şi pentru că la Legea 1 s-au dat doar composesoratele, s-a încercat formarea unui composesorat, deşi erau proprietăţi private. Ori lucrul acesta i-a costat foarte mult pentru că forma de proprietate composesorală înseamnă altceva faţă de proprietatea privată. Aşa s-a ajuns la neînţelegeri, desfiinţarea composesoratului, instanţă. Cert este că toată suprafaţa pe care au avut-o proprietarii din Cornul Şesului şi a fost solicitată la legile fondului funciar este disponibilă, dar dosarele de restituire a proprietăţii nu sunt complete după ultimele cerinţe. Mai ales acum când, pentru eliberarea titlului de proprietate este necesară schiţa topografică, adică este aproape notarea CF a respectivului teren. Deci aici avem foarte multe probleme. În rest suprapunerile le-am cam rezolvat”, a spus Emilian Pop.

Terenuri în Săcălăşeni
Terenuri în Săcălăşeni

Satul nu „îmbătrâneşte”

Spre deosebire de alte comune, unde localnicii migrează către oraşe, din ţară sau de peste hotare, în Săcălăşeni procesul este total invers: oamenii „trag” la sat, acesta fiind şi destul de aproape de Baia Mare: „Populaţia comunei este în creştere, fiind o migraţie inversă, dinspre oraş spre sat, deoarece suntem aproape de Baia Mare. La acest lucru şi-a adus aportul şi faptul că sunt băgate utilităţi complete în toată comuna, drumurile făcute. Deci îmbătrânirea accentuată a comunei este o problemă care ne-a ocolit până acum”, a conchis primarul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.