Concursul de pictură ”Impresionism pe Valea Vaserului”

0
1227

De miercuri, 13 iulie, Vişeu de Sus s-a transformat într-o zonă dedicată artei şi artiştilor. Primăria, Consiliul Local, Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus şi Asociaţia ”Vasile Tomoiagă”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, au organizat un concurs de pictură pentru copii şi tineri, în cadrul Taberei de pictură ”Impresionism pe Valea Vaserului”.
Evenimentul face parte din proiectului de cooperare descentralizată Vişeu de Sus – Croissy sur Seine (Franţa) şi se află la a patra ediţie. Ideea organizării unei tabere şi a unui concurs de pictură a pornit de la Croissy sur Seine, care se află în ”Ţara Impresioniştilor”, leagănul impresionismului mondial. Acolo au pictat, în secolul al XIX-lea, marii artişti: Monet şi Renoir, Turner, Corot, Sisley, Morisot etc.
În 2013, în cadrul sărbătorii „Fête de la Grenouillère” de la Croissy sur Seine, artistul plastic vişeuan Ghertruda Zsegora (care se ocupă în fiecare an de realizarea taberei vişeuane, din punct de vedere artistic) a participat şi a obţinut un premiu. A fost momentul în care directorul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, dr. Anuţa Pop, şi-a propus să aducă impresionismul de pe malurile Senei pe malurile Vaserului. Şi a reuşit. Asociaţia ”Croissy sans Frontières” a apreciat această iniţiativă şi a fost prezentă, prin reprezentanţi, la toate ediţiile organizate la Vişeu de Sus.
După trei ediţii dedicate artiştilor consacraţi, scopul ediţiei de anul acesta a fost stimularea creativităţii şi promovarea tinerelor talente artistice. În acest sens, copiii au avut posibilitatea de a se înscrie la una din cele trei secţiuni: pictură, desen, grafică, în funcţie de vârstă.
Peste 100 de tineri din Maramureş şi împrejurimi au participat la concurs. Parcul Mare din oraş s-a umplut de culoare, dar nici străzile din centru nu au fost ocolite. Copii şi tineri, cu pânzele pe şevalete, au surprins natura şi elemente din arhitectura oraşului, oferind, în acelaşi timp, o imagine deosebită celor care treceau prin zonă. La ora 17.00, toate lucrările au fost expuse în parcul oraşului, unde au fost admirate de sutele de persoane prezente.
Natacha Derveaux şi René Martin, reprezentanţi ai oraşului Croissy sur Seine şi ai asociaţiei Croissy sans Frontières, au fost prezenţi la Vişeu de Sus şi au făcut parte din juriul concursului. Alături de aceştia, din juriu au făcut parte artiştii plastici: Ghertruda Zsegora, Ioan Mihali, Daniel Balog, Gavrilă Şteţco, antropologul şi designer-ul Petru Pap, psihologul Angela Koloszvari.
Premiile, constând în materiale de pictură, au fost repartizate pe secţiuni şi categorii de vârstă, juriul având o misiune dificilă, dată fiind frumuseţea expunerilor artistice. Marele premiu a fost câştigat de Arina Enghis de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare.
Încă o dată, la Vişeu de Sus s-a organizat un eveniment de amploare, care a oferit tinerilor şi foarte tinerilor artişti din zonă posibilitatea şi cadrul pentru a-şi descoperi şi dezvolta talentul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.