Conferinţă cu participare internaţională, despre Camil Petrescu

0
95

De Ziua Mondială a Cărţii, Ziua Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarilor, sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare a găzduit un eveniment cu participare internaţională, dedicat scriitorului Camil Petrescu. Acţiunea face parte din ediţia a III-a a proiectului educaţional internaţional „Români celebri”. Cu această ocazie, în faţa participanţilor a fost anunţată „naşterea publică a celei de-a 12-a piese de teatru a lui Camil Petrescu care este necunoscută, Roata Norocului”. Este vorba despre o ediţie integrală cu pagini de manuscris, incluse în volum.
Prof. dr. Daniela Sitar-Tăut este cea care, neobosită, cu acelaşi entuziasm şi drag de literatură a reuşit încă o dată să coaguleze în jurul ei, elevi şi profesori care s-au implicat în conferinţa internaţională dedicată lui Camil Petrescu.
„Vrem să publicăm două volume din această zarvă pe care o fac de o lună şi în care am reuşit să angrenez peste 110 profesori şi vreo 100 elevi sunt la ateliere, dar în total vom fi cam 300”, a punctat prof. Daniela Sitar-Tăut.
Managerul Revistei de Cultură „Nord Literar”, Dana Gagniuc Buzura, a apreciat iniţiativa Danielei Sitar-Tăut de a aduce în faţa actualelor generaţii, scriitorii clasici. „Daniela Sitar-Tăut este o personalitate extrem de complexă, neliniştită, acţionând pe multiple paliere, de la partea didactică pe care o împleteşte foarte bine cu critica literară, apoi aceste proiecte ample în care reuşeşte să adune multe instituţii şi mulţi oameni până la editura pe care o manageriază. Publicul ţintă este reprezentat de elevii care trebuie să îi cunoască cât mai bine pe clasicii literaturii în această perioadă în care este o totală derută axiologică. E bine să venim cu aceste exemple şi cu aceşti oameni”, a spus Dana Gagniuc-Buzura.
La rândul său, inspectorul şcolar de limba română, prof. Adrian Sabău a apreciat efortul Danielei Sitar-Tăut de a „restitui” cititorilor texte literare.
„Apreciez în mod deosebit efortul acesta de a restitui texte. Mi se pare o muncă sisifică, o muncă infernală şi pentru asta Daniela Sitar-Tăut merită felicitări. Textul trebuie citit pentru că vă va da imaginea complexă a lui Camil Petrescu. Va fi imaginea deplină, nu va fi neapărat ce v-aţi fi dorit, mai ales dacă până în acest moment sunteţi mari fani ai operei lui Camil Petrescu”, a precizat Adrian Sabău.
De asemenea, directorul Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Simona Sălăjan a adăugat că „este o iniţiativă ce aduce multe lucruri frumoase pentru elevii colegiului nostru, pentru studiul literaturii şi critica literară. Îi mulţumesc că din nou a fost dornică să dezvolte un proiect de amplu în şcoala noastră şi aşteptăm şi alte proiecte”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.