160 DE ANI DE LA NAŞTERE • Omagiu lui Simon Hollósy

0
298

Binecunoscutul artist plastic de origine armeană născut la Sighetu Marmaţiei, întemeietorul celebrei Şcoli de Pictură de la Baia Mare, va fi aniversat în perioada 24-26 martie 2017.
În organizarea Uniunii Armenilor din România – Sucursala Baia Mare şi a Primăriei Municipiului Sighetu Marmaţiei, având ca şi co-organizatori Muzeul Maramureşului precum şi Universitatea „Babeş Bolyai” – Institutul de Armenologie, Cluj Napoca, festivităţile vor debuta la Baia Mare – odată cu inaugurarea oficială a sediului Sucursalei, în prezenţa participanţilor din judeţ şi din diferite localităţi din ţară şi a conducerii Uniunii Armenilor din România (preşedinte Varujan Vozganian).
În capitala Maramureşului istoric a doua zi va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative pe casa natală a artistului, situată într-o clădire din centrul oraşului.
Va urma apoi depunerea unei coroane de flori la mormântul artistului stins din viaţă în 8 mai 1918. Va fi prezentată în continuare una din creaţiile de vârf ale artistului, tabloul „Cetatea Hustului” la Casa dr. Ioan Mihaly de Apşa.
După prânz în Sala de Festivităţi a Primăriei Sighet va avea loc lansarea cărţii „Copiii Războiului” în prezenţa autorului – Varujan Vozganian. Urmează Seminarul „Hollosy – artistul” susţinut de Lucian Nastasă Kovacs – directorul Institutului de Armenologie din Cluj Napoca.
Participanţii vor avea ocazia să vadă o expoziţie de pictură „Biserici armene din România”, creaţii ale copiilor din cercul de pictură, Hollósy Simon al U.A.R. – Sucursala Baia Mare.
În ultima zi vor fi organizate vizite la Casa Ellie Wiesel şi la Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei.
Dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ