160 DE ANI DE LA NAŞTERE • Omagiu lui Simon Hollósy

0
533

Binecunoscutul artist plastic de origine armeană născut la Sighetu Marmaţiei, întemeietorul celebrei Şcoli de Pictură de la Baia Mare, va fi aniversat în perioada 24-26 martie 2017.
În organizarea Uniunii Armenilor din România – Sucursala Baia Mare şi a Primăriei Municipiului Sighetu Marmaţiei, având ca şi co-organizatori Muzeul Maramureşului precum şi Universitatea „Babeş Bolyai” – Institutul de Armenologie, Cluj Napoca, festivităţile vor debuta la Baia Mare – odată cu inaugurarea oficială a sediului Sucursalei, în prezenţa participanţilor din judeţ şi din diferite localităţi din ţară şi a conducerii Uniunii Armenilor din România (preşedinte Varujan Vozganian).
În capitala Maramureşului istoric a doua zi va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative pe casa natală a artistului, situată într-o clădire din centrul oraşului.
Va urma apoi depunerea unei coroane de flori la mormântul artistului stins din viaţă în 8 mai 1918. Va fi prezentată în continuare una din creaţiile de vârf ale artistului, tabloul „Cetatea Hustului” la Casa dr. Ioan Mihaly de Apşa.
După prânz în Sala de Festivităţi a Primăriei Sighet va avea loc lansarea cărţii „Copiii Războiului” în prezenţa autorului – Varujan Vozganian. Urmează Seminarul „Hollosy – artistul” susţinut de Lucian Nastasă Kovacs – directorul Institutului de Armenologie din Cluj Napoca.
Participanţii vor avea ocazia să vadă o expoziţie de pictură „Biserici armene din România”, creaţii ale copiilor din cercul de pictură, Hollósy Simon al U.A.R. – Sucursala Baia Mare.
În ultima zi vor fi organizate vizite la Casa Ellie Wiesel şi la Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei.
Dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.