Biserica veche din Costeni, în mare suferință

1
373

Frumoasă, suplă, biserica veche de lemn din Costeni, monument istoric, așteaptă vremuri mai bune. A fost izbită de furtuna aceea legendară și i s-a rupt turnul. Au venit restauratori ai unei cunoscute firme, au făcut lucrări la fundație, s-au oprit și au plecat. Așteaptă vremuri mai bune. Problema e că bisericuța nu știe de COVID, de bugete de criză, etc.

Localitatea a fost atestată în 1603, iar bisericuța de lemn cu hramul Sfântului Nicolae a fost ridicată în 1870, spun datele oficiale. Ar fi fost construită de meșterii Petruț Ioan și Grigore din Măgoaja, satul natal al legendarului haiduc Pintea Grigore Viteazul. 800 de florini a dat satul pentru bisericuță. Icoanele împărătești ar data din 1842.
Din păcate, spune tânărul preot al satului, pictura interioară nu s-a păstrat, a fost văruită peste ani, motiv pentru care și restauratorii bisericii vor proceda ca atare.
În acest moment, biserica a fost stabilizată, stă pe o fundație masivă de beton. Are podele noi, rezistente. Meșterii sunt așteptați înapoi, să ridice turnul. Dar anul acesta, fondurile acordate Bisericii în general, din partea Statului Român, sunt mici. Preotul e însă optimist, ba ține să precizeze că anii trecuți a primit ajutor consistent, inclusiv din partea primăriei Cupșeni.
În curte, îți atrag atenția cele două clopote vechi, unul dedicat eroilor satului, ce au căzut în războaie, cu un straniu și deștept sistem de tragere, într-un fel de polifonie. Mai ies în evidență cruci vechi, unele de piatră, unele sugerând motive celtice.
Așteptăm cu nerăbdare să vedem bisericuța monument finalizată și pusă în valoare. Ne amintim cu neplăcere alte exemple, de genul bisericii monument din Buteasa, ori a celei din Românești, care au fost ignorate până au devenit ruine, în primul caz amintit.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Daca s-ar stringe fondurile necesare reparatiilor, se poate folosi o firma care nu e legata/subordonata Patriarhiei/Episcopiei? Pentru ca exista firme abonate la contracte cu aceaste institutii si care au preturi exagerate.
    In aceasta situatie sunt numeroase biserici de lemn (si nu numai) dar banii merg spre tot mai multe betoane noi.
    Multumesc

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.