DEIS începe specializarea lucrătorilor de tineret

0
1015

Alexandra Vanci, Alexandra Văsuţ, Alin Lucăcean, Bianca Tătar, Claudia Stainer, Codruţa Couci, Dana Crişan, Florin Pop, Gabriela Han, Nicole Romocea, Noemi Boroş, Oana Horotan, Radu Pomohaci, Re­mus Pop, Simona Marchiş şi Teodora Zlampareţ sînt cei 16 voluntari urbani care, pînă la finalul lunii martie a anului viitor, vor fi specializaţi ca lucrători de tineret. Proiectul este parte integrantă a strategiei organizaţiei DEIS (pre­şedinte Diana Sabo) de a profesionaliza lucrători de tineret  care să dezvolte în Baia Mare un centru de tineret funcţional şi la standarde europene în cadrul căruia aceştia să îşi poată desfăşura activitatea ca angajaţi.

Furnizori de educaţie şi promotori ai voluntariatului

Reporter: În ce stadiu se află proiectul Voluntar Urban – Lucrător de tineret, un sprijin în dezvoltarea comunităţii?
Diana SABO: În acest moment, am finalizat procesul de înscriere, în cadrul căruia am înregistrat 24 de doritori care nu neapărat au fost tineri – am avut şi persoane trecute de 35 de ani, şi am format echipa celor 16 voluntari urbani care vor fi eroii proiectului nostru. Cei care au aplicat pentru proiectul nostru au avut de îndeplinit două condiţii simple: să aibă vîrstă peste 18 ani şi diplomă de bacalaureat. Săptămîna următoarea, cei selectaţi vor participa la primul training, cursul acreditat Lucrător de tineret, organizat de o firmă din capitală, specializată şi acreditată în acest sens. Apoi, proiectul va continua cu activităţi de consiliere şi voluntariat în comunitate.
R.: De unde a venit ideea acestui proiect?
D.S.: Voluntar Urban s-a născut din nevoia de a oferi comunităţii lucrători de tineret specializaţi, pentru că munca de tineret nu este o distracţie sau doar ceva ce se face în timpul liber, lucrul cu tinerii fiind o meserie care trebuie recunoscută de comunitatea locală şi societate, în general. Lucrătorii de tineret sînt furnizori de educaţie care completează educaţia formală, oferindu-le tinerilor atît contexte de dezvoltare nonformală, cît şi căi de procesare a învăţării informale. Lucrătorul de tineret, prin prezenţa lui în comunitate, poate asigura tinerilor oportunităţi egale şi condiţii adecvate de participare la activităţi de educaţie extraşcolare. Le poate oferi, de asemenea, contexte de dezvoltare a competenţelor în vederea participării active la toate aspectele vieţii, prin integrare şi implicare activă în comunitate şi prin acces la informare şi servicii de calitate în educaţie şi petrecerea timpului liber. Lucrătorul de tineret este şi un promotor al voluntariatului în rîndul tinerilor.

Primul proiect de acest fel din Baia Mare

R.: Care e durata de derulare?
D.S.: Durata proiectului e de un an de zile (aprilie 2015 – martie 2016). În acest interval, cei 16 lucrători de tineret vor participa la cursuri de formare acreditate, de consiliere şi orientare vocaţională, după care vor facilita activităţi şi organiza acţiuni pentru tineri pe anumite teme.
R.: Unde vor activa cei 16 după finalizarea activităţilor?
D.S.: Alegerea va fi a lor, în funcţie de ce vor dori. Vor putea rămîne în cadrul organizaţiei noastre (DEIS, n.r.), dar dorinţa noastră e aceea de a distribui tineri competenţi în cît mai multe asociaţii din Maramureş.
R.: E primul proiect de acest fel în Baia Mare?
D.S.: Da, e primul proiect din Baia Mare în care se specializează lucrători de tineret şi, din cîte ştiu eu, şi la nivel naţional, după cel principal care a introdus lucrătorul de tineret ca meserie.
R.: Ce alte proiecte mai aveţi în lucru?
D.S.: Avem proiecte locale, training-uri, activităţi în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Maramureş. În prezent, în Baia Mare, Centrul de Tineret al DJST Maramureş este in administrarea asociaţiei noastre, iar în acest centru îşi desfăşoară activitatea doi lucrători de tineret. Am preluat gestiunea centrului şi activăm voluntar acolo pentru a reuşi să demonstrăm, prin rezultate, necesitatea lucrătorului de tineret în comunitate, în educaţia şi dezvoltarea personal şi profesională a tinerilor.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.