Ordonanţa Guvernului privind Registrul Agricol prevede obligaţia persoanelor fizice şi juridice de a depune declaraţii în vederea actualizării datelor pentru anul în curs. Termenul este ultima zi lucrătoare a lunii februarie.
Acesta este şi motivul pentru care cetăţenii din comunele maramureşene, care deţin proprietăţi, sunt invitaţi la sediile administraţiilor locale de care aparţin să declare datele pentru înscrierea în Registrul Agricol.
Informaţiile solicitate sunt legate de membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate/folosinţă, clădirile şi mijloacele de transport cu tracţiune animală şi mecanică, maşinile, utilajele şi instalaţiile pentru agricultură şi silvicultură, efectivele de animale existente în gospodărie, precum şi modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale pe care le deţin, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produşilor obţinuţi, a sacrificării, ori a altor intrări-ieşiri.
De asemenea, în luna mai, cetăţenii au obligaţia de a furniza datele privind categoria de folosinţă a terenului, suprafeţe cultivate şi numărul pomilor în anul agricol respectiv. Nu în ultimul rând, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să declare date, pentru a fi înscrise în Registrul Agricol, şi în afara intervalelor prevăzute mai sus, în termen de 30 de zile de la apariţia oricărei modificări.
De menţionat este şi faptul că nedeclararea datelor în termenele precizate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei – în cazul persoanelor fizice şi de la 300 la 1.500 lei – în cazul persoanelor juridice.