Straniu context: Tot mai puțini tineri, tot mai multe investiții în ei

0
114

Dacă privești recensământul recent, ba să intri și să șerpuiești printre cifre, rămâi ușor nedumerit. Ceva se întâmplă cu țara aceasta, ba se întâmplă cu Planeta. Crește masiv populația în țările subdezvoltate, scade masiv în cele dezvoltate. Crește masiv numărul analfabeților. Totuși, se investește masiv în tineret. Sau tocmai de aceea? Dar dacă punem problema greșit? Dar dacă în loc să facem școli noi, tot mai noi, ar trebui să facem în­vă­ță­mântul mai atractiv, procesul de învățare mai plăcut?
Recensământul populației din 2021 arată cifre stranii. Din populația rezidentă de la 14 ani în sus, din România, de 16, 1 milioane, avem 134.873 analfabeți. Din care 63.279 în mediul urban și 71.594 în rural. Dar nu vă măguliți și nu arătați cu degetul spre o anume minoritate, pentru că avem 28.708 analfabeți români și doar 15.303 analfabeți romi!
Revenim la investiții. Grație finanțărilor recente și contemporane, în curs, PNRR, Saligny, AFM, se modernizează masiv școli, grădinițe, se fac săli de sport, bazine de înot, inclusiv în mediul rural. Unități administrative ca Borșa, Vișeu de Sus, dar și comune ca Șișești, au toate unitățile școlare reabilitate, ca noi. Pe alocuri, vezi Târgu Lăpuș sau Bogdan Vodă, se reabilitează și unități școlare închise, din lipsa copiilor sau din cauza comasării. Se fac bazine de înot, se fac arene sportive, se refac școli. Se dotează toate școlile din Maramureș cu mobilier nou via PNRR, de asemenea cu tehnică IT modernă, după alte modernizări anterioare, unele contemporane cu COVID-ul.
În paralel, populația scade constant. Așa se face că populația Maramureșului a scăzut de la 540.099 în 1992 la 452.475 în 2021. În mediul urban, raportându-ne la aceiași ani, de la 285.339 la 253.852. În mediul rural, de la 254.760 la 198.623. Să nu ne înțelegeți greșit! Salutăm investițiile în tineret și în învățământ, apreciem lupta autorită­ților locale de a înnoi și de a împrospăta școlile, de a da tinerilor condiții. Doar întrebăm dacă nu se pune problema ușor greșit, sau măcar defazat, să zicem, punând carul înainte.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.