Memoria Ethnologica, „un apel la valorile noastre veşnice”

0
39

S-au împlinit 22 de ani de când apare cu regularitate una din revistele importante de patrimoniu etnologic şi memorie culturală, Memoria Ethnologica”. Pentru a marca acest moment aniversar, reprezentanţii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș au organizat la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prezentarea revistei „Memoria ethnologica”, nr 88-89. Revista e editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Liviu Borlan Maramureș condusă de managerul Lucian Iluţ.
„Revista evoluează. Nu mai reprezintă o simplă revistă de folclor, ci reprezintă o lucrare de studii culturale. Încercăm de la un an la altul să evoluăm, să fim în pas cu lumea contemporană. Din 2008 a devenit un document ştiinţific bine catalogat atât în ţară, cât şi în străinătate. Pentru a studia omul şi locul acestuia în lume nu este suficient să ne oprim şi să rămânem doar în sfera folclorului şi etnologiei, ci trebuie să ne extindem aria de cercetare înspre antropologie, filosofie, muzicologie, literatură etc.”, a subliniat Corina Isabella Csiszar, redactorul-şef al revistei Memoria Ethnologica.
Conf. univ. dr. Delia Suiogan a evidenţia nivelul ştiinţific înalt al publicaţiei. Pe de altă parte, etnologul dă asigurări că în Maramureş mai este încă „teren” pentru cercetare etnologică.
„Nu putem face ştiinţă a culturii fără teren. Mereu ni se spune că nu mai e teren nici măcar în Maramureş. O să mă lupt cu toţi cei care cred sau afirmă acest lucru. Este teren, avem ce face, pentru că fenomenul cultural este unul dinamic iar noi avem datoria să îl urmărim în această dinamică. Această revistă nu îşi propune să reconstituie trecutul, ci îşi propune să urmărească evoluţia unui fenomen cultural care să ne reprezinte. Noi trebuie să descoperim întotdeauna elementele de identitate. Nu căutăm un autentic depăşit, ci căutăm valoarea care ne reprezintă şi care reconstituie forme vechi, autentice, dar le actualizează. Această revistă ţine pasul cu lumea, tocmai de aceea e atât de apreciată de mediul ştiinţitific”, a punctat conf. univ. dr. Delia Suiogan.
La rândul său, lector univ. dr. Natalia Lazăr a menţionat că „Memoria Ethnologica se doreşte a fi deschizătoare de drumuri. Chiar dacă e o revistă de nişă care se adresează în primul rând specialiştilor din domeniul culturii tradiţionale, etnologiei, etnografiei, antropologiei culturale, iată că deschiderea băimărenilor e una deosebită”, iar managerul Revistei de Cultură „Nord Literar”, Dana Buzura Gagniuc a pus în valoare „longevitatea acestui demers ştiinţific şi publicistic care este un semn al calităţii oamenilor. Este foarte greu să menţii ştacheta. Este vorba despre memoria şi despre un îndemn la o călătorie în sine, este un apel la valorile noastre veşnice pentru că este o revistă de nişă, dar e bine să existe aceste nişe, revista aceasta, revista Nord Literar, să construim acel scut de apărare la un asalt periculos al non valorii”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.