Regulile acordării de vouchere în valoare de 15.000 lei pentru proceduri de fertilizare au fost modificate, potrivit unei hotărâri oficializate, astfel încât și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român să poată beneficia de bani, nu doar cuplurile formate din cetățeni români, ca acum.
Prin hotărârea apărută se stabilește că numărul maxim de beneficiari ai programului din acest an pentru creșterea natalității este de 10.000. Astfel, pentru a putea beneficia de banii de la stat, cel puțin unul dintre membrii cuplului infertil (căsătoriți sau nu) trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. Condiția deținerii cetățeniei române și existența domiciliului în România se aplică și în cazul femeii singure infertile.
Programul pentru creșterea natalității vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Afecțiunea trebuie constatată de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.
Sprijinul acordat în cadrul programului (apărut în 2022) constă într-un ajutor financiar (neimpozabil) în valoare de 15.000 lei. Beneficiul social se acordă sub formă de două vouchere, ambele pe suport de hârtie, înmânate în același timp, unul cu suma de 5.000 lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice. (v.t.)