La Tăuţii Măgherăuş, apele de mină poluează în continuare mediul

1
1251

Administraţia locală din oraşul Tăuţii Măgherăuş nu este mulţumită de modul în care, cei ce se ocupă de tratarea apelor provenite din subteran, de la minele Nistru şi Băiţa, epurează apa. Astfel, primarul localităţii spune că există o problemă de poluare continuă pe râul Băiţa, care tranzitează oraşul.
Concret, apele reziduale care se scurg din fostele perimetre miniere ajung în râul Băiţa după ce sunt epurate. Edilul însă, spune că epurarea nu prea există, dacă ne luăm după culoarea apei din vale: „O problemă pe care o avem este modul de tratare a apelor reziduale din perimetrele miniere. Avem două staţii de epurare în Băiţa, la Câmpurele şi Tiuzoşa, aşa se numesc cele două staţii. Toate apele care provin din subteran de la mină ar trebui să intre prin cele două staţii, inclusiv perimetrul Nistru care comunică cu Băiţa, şi de acolo să iasă o apă frumoasă, curată, în emisar, în râul Băiţa. Dacă mergeţi şi vedeţi în ce hal arată râul Băiţa o să îmi daţi dreptate că nu se face cum trebuie epurarea. Este păcat că se cheltuiesc bani cu rezultate zero şi cei responsabili mint. Se investesc lună de lună bani acolo, plătesc peste 20 de muncitori despre care se spune că tratează apele. Când îi întreb ei spun că apele vin din subteran, dar cum să vină din subteran pe vale?! Numai din staţie vin. Dar chiar şi să fie aşa, toate apele din subteran ar trebui captate în staţie! Deci e ceva de groază”, a declarat Anton Ardelean, primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş. Şi cetăţenii din zona Băiţa reclamă apa poluată care le curge prin valea din spatele casei.

Compania Remin tratează apa doar cu lapte de var

Directorul Companiei Remin spune că unitatea pe care o conduce nu deţine staţii de epurare. Acestea sunt ale Conversmin, care se ocupă de conservarea şi închiderea minelor. Ce face compania este doar tratarea apelor reziduale la ieşirea din subteran, pentru corectarea acidităţii acestora. Totuşi, Ovidiu Gâlcă recunoaşte că ar trebui făcut mai mult în această problemă: „Perimetrele miniere închise sunt în conservare şi când primim bani le închidem. Până la primirea acestor bani necesari închiderii, statul ne dă fonduri pentru conservarea lor. Aşa e legea, nu avem ce face. Pe valea Băiţei este o staţie de epurare a celor de la Conversmin, la Ilba la fel. Din păcate Reminul nu are nicio staţie de epurare din cauză că statul român nu mai construieşte staţii de epurare din anul 2008. Deci staţiile care există în prezent sunt în administrarea Conversmin. Nu pot comenta însă cum fac ei treaba asta. Cert este că statul român, la ora aceasta, nu mai construieşte staţii de epurare. De ce? Deoarece s-a ajuns la concluzia că principiul folosit până acum nu satisface normele pe care România s-a angajat să le respecte şi care sunt mai dure chiar decât cele din Germania, spre exemplu. Aşa ştim noi să fim, mai catolici decât Papa şi acum, după ani de zile, ne-am dat seama că nu satisfac normele pe care noi ni le-am impus, aşa că deocamdată nu se fac staţii de epurare. Asta este marea problemă. Deci Reminul nu are nicio staţie. Ele sunt prevăzute la construcţie în planurile de încetare a activităţii, sunt aprobate prin hotărârile de Guvern, de închidere a perimetrelor, dar, din păcate, până acum nu au fost bugetate. Dacă am avea staţii de epurare ar trebui să le exploatăm şi atunci am povesti altfel. Momentan noi doar tratăm la ieşire apele de mină, cu lapte de var, pentru a corecta aciditatea lor, adică PH-ul. Sigur că atunci mai şi precipită din metalele grele. În fine, nu facem ce ar trebui să facem! Dar până nu am staţie de epurare asta e, din păcate. Ce să facem altceva? Sunt probleme, sigur, nu ne ascundem, însă deocamdată atât putem să facem”, a spus Ovidiu Gâlcă, directorul Companiei Remin.

Staţie de epurare pe Valea Nistrului
Staţie de epurare pe Valea Nistrului

Staţia de epurare funcţionează cu întreruperi

Am stat de vorbă şi cu reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Maramureş, care ne-a expus problema înregistrată la Băiţa: „Ştiu doar că acolo staţia de epurare de la mină funcţionează cu foarte multe intermitenţe şi că în perioada de ploi este posibil ca apele de mină să nu fie suficient epurate ducând la o deversare în râul Băiţa a apei, fără să fie trecută prin staţia de epurare. Dar asta din cauza unor volume de apă care vin accidental în urma unor ploi torenţiale. Deci asta ştiu, că se întâmplă acest fenomen. Dar noi nu răspundem de calitatea apelor, pentru că în baza Legii 107, Sistemul de gospodărire a apelor are această răspundere. Deci alte detalii numai ei pot să furnizeze. Totuşi, din ce cunosc eu, există o derogare a indicatorilor de MTPA din partea Apelor Române. Astfel, cei răspunzători sunt cei de la Apele Române, pentru că ei avizează şi aceşti indicatori de depăşire a calităţii apelor la evacuare, şi ei au obligativitatea, conform legii, să urmărească exact calitatea apelor deversate în râurile lor”, a declarat Alexandru Cosma, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Maramureş.

Există anumite derogări la parametrii de calitate a apelor

Staţia de epurare funcţionează însă are anumite derogări care îi permit să şi depăşească parametrii impuşi de lege în ceea ce priveşte calitatea apelor epurate: „În principiu acolo este o problemă arhicunoscută, dar complexă în acelaşi timp. Există o staţie de epurare a apelor de mină care funcţionează cu nişte derogări de parametrii întrucât n-au fost bani pentru finanţare. Nu din partea noastră, că nu e a noastră, este o firmă ce le-a făcut, apoi Conversminul, e practic un lanţ întreg care ajunge până la Ministerul Economiei. Dar oficial eu nu vă pot oferi mai multe informaţii decât după ce obţinem o aprobare de la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa Cluj, noi fiind doar o subunitate, fără personalitate juridică, în cadrul administraţiei bazinale”, ne-a explicat Ioan Podar, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş. Cotidianul nostru a făcut şi solicitarea oficială către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, pentru a vedea exact în ce parametrii se încadrează calitatea apei după epurare şi dacă există depăşiri ale acestor limite, însă până la ora redactării acestui material nu s-a primit niciun răspuns.

mina-poluareProblemele de mediu sunt în tot judeţul, dar nu există bani pentru remedierea lor

Situaţia înregistrată la Băiţa nu este, din păcate, singulară. Alte galerii de mină din judeţ se confruntă cu aceeaşi problemă. Deşi toţi factorii implicaţi cunosc în detaliu problemele de mediu, nu există fonduri pentru remedierea lor: „Am avut discuţii şi cu directorul de la Garda de Mediu Maramureş pe această temă a mineritului şi a ecologizării  perimetrelor miniere, a iazurilor de decantare, a galeriilor de mină. Problema o cunoaşte şi ministerul şi Reminul, practic toţi cei implicaţi, dar din cauză că nu există bani pentru a o rezolva, nu au ce face. Situaţia de la Băiţa există şi la Baia Borşa. Este o staţie de epurare care ecologizează apele de mină dintr-o galerie. Am fost personal acolo şi am ridicat problema: intră apa roşie la culoare, o tratăm cu var, anulăm PH-ul şi iese tot roşie. Cum e posibil aşa ceva?! Deci concluzia este că asta-i tehnologia la ora actuală. Atâta putem! Staţiile sunt depăşite din punct de vedere tehnologic. Şi iar se ajunge la bani, care nu sunt. Însă prin faptul că introducem var în apă, noi nu eliminăm metalele grele din apă. Doar reglăm aciditatea. Metalele rămân  acolo şi merg în continuare pe apă în jos. Concentraţia de metale grele e aceeaşi. La Băiţa este una dintre gurile de mină la care totuşi s-a făcut ceva, dar sunt o grămadă din care iese apa şi se tot varsă direct în râuri”, a declarat Sebastian Mihai Lupuţ, prefectul judeţului Maramureş. Concluzii se pot trage multe, dar un lucru este cert: există o problemă mare de mediu, care ne afectează pe noi toţi, însă, o rezolvare a ei nu se întrevede prea curând.
Robert PAPP

1 COMENTARIU

  1. Bine ar fi, ca in momentul in care scrieti un astfel de articol, ati intreba si pe cineva care se pricepe, nu sa redati „gandurile” unor oameni, care explica ceea ei insasi nu inteleg.
    Sa stiti ca apele de mina se epureaza doar prin tratament cu var, se obtine o apa epurata (inclusiv de metale grele) de calitate corespunzatoare pentru a fi evacuata in mediu. Singura problema este ca, tratamentul sa se faca efectiv ( nu doar pe „hartie”!), respectand parametrii tehnologici presupusi.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.