Proiect de 4,2 milioane euro pentru Coltău

0
1204

Un proiect de 19 milioane lei se derulează în comuna Coltău şi este destinat pentru educaţia, reintegrarea socială şi integrarea economică a persoanelor defavorizate. Vorbim despre sprijinirea înfiinţării mai multor firme pe teritoriul Coltăului, crearea de noi locuri de muncă şi reabilitarea mai multor case ale unor persoane cu o situaţie materială precară.

Lajos Csendes, primarul comunei Coltău, ne-a precizat: „Avem un proiect complex pe Programul Operaţional Capital Uman (POCU), ce se derulează pe durata a trei ani. Începem de la educaţie, şcoală după şcoală, şansa a doua, şcoli de ucenicie. Apoi, trebuie să înscriem 18 start-upuri pe teritoriul comunei şi acestea vor primi câte 25.000 de euro, din care se pot plăti salarii, se pot cumpăra utilaje pentru producţie… Acum la asta lucrăm, să vedem care sunt cei 18 ce vor primi această sumă pentru a derula o afacere pe o perioadă de cel puţin 4 ani. Proiectul este destinat categoriilor defavorizate. Tot din aceşti bani, trebuie să renovăm 30 de case, iar la 50 de case trebuie să instalăm energie verde, adică panouri foto-voltaice. Pe oameni nu-i va costa absolut nimic. Beneficiarii vor fi selectaţi de o comisie de locuire, formată din trei specialişti, care va lua la „puricat” dosarele persoanelor aflate în necesitate. Mulţi probabil că vor veni la mine şi îmi vor spune: Mie nu mi-ai dat, nu mi-ai făcut!… Asta e, nu eu decid şi oricum nu poţi face pe placul tuturor. În proiect vor fi incluse şi gospodării din comunitatea noastră de romi. Nu am reuşit să introduc toată comuna în proiect, satul Cătălina nu este cuprins”.

36 de noi locuri de muncă

Dacă proiectul va ajunge la final cu bine, atunci comuna va câştiga atât din punct de vedere social, cât şi economic.

Lajos Csendes

Lajos Csendes: „Iniţial, proiectul a fost destinat doar romilor, străzile Arieşului şi Postei, dar până la urmă ne-am dat seama că nu e bine. Le-am explicat, ne-au înţeles şi au acceptat până la urmă ca arie toată localitatea Coltău. Nişte profesori universitari se ocupă cu firmele, vin lunar două-trei zile, chemăm oameni la interviuri, selectăm să vedem cine va primii banii pentru start-up. Persoane care vor să dezvolte o afacere în comună există, şapte sunt din comunitatea de romi, iar celelalte 11 provin din rândurile ungurilor şi românilor, practic sunt cuprinse toate etniile din localitate, ca să nu fie discuţii. Pot face diverse afaceri, în afară de agricultură. Sunt care vor să-şi facă un mic atelier de tâmplărie sau poate l-a avut şi funcţiona ilegal. Am auzit şi de-o patiserie. Controlul va fi total, deoarece un singur contabil va ţine contabilitatea pentru toate cele 18 firme, aşa că putem supraveghea lunar bunul mers al afacerilor. Fiecare firmă trebuie să aibă cel puţin un salariat, aşa că în comună vor mai apărea 36 de plătitori de impozit pe venit. Nu este o sumă mare la bugetul local, aproape 1.000 de lei per angajat, dar e ceva! Chiar dacă rămânem cu 80% din firme după terminarea proiectului şi tot e bine, pentru că oamenii vor învăţa cum să lucreze legal, cu factură, chitanţă”.
Părerile sătenilor din Coltău sunt împărţite cu privire la reuşita proiectului: „Nu ştiu ce să spun. Cred că banii alocaţi acestui proiect vor fi alte fonduri aruncate pe fereastră, cum se întâmplă de obicei în România. Deci nu cred că se va schimba cu mult în bine comuna noastră prin asta”, ne-a explicat Ianoş baci”; „Este un lucru bun. Orice bani veniţi în comunitate, mai ales dacă reprezintă fonduri nerambursabile, sunt bine-veniţi şi vor ajuta”, este de părere Claudia Feher.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.