Omagiu cărturarului Gheorghe Marcaş

0
258

Plecarea unui om spre veşnicie constituie probabil primul pas adevărat în perceperea dimensiunii sale reale. În aceste zile, la dispariţia dintre noi a inginerului Gheorghe Marcaş, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, dialogul public şi anunţurile publicitare au fost copleşite de formule paremice şi panegirice, care urmăreau sublinierea realizărilor omului, mentorului şi binefăcătorului Gheorghe Marcaş.

Întrucât Gheorghe Marcaş a fost nu doar un iniţiator sau un lider în universul economic în care a activat peste 60 de ani, ci şi un distins om de cultură, un adevărat cărturar în buna tradiţie, clasică a cărturăriei la români, noi, bibliotecarii băimăreni, ne simţim determinaţi şi obligaţi să îi aducem acest scurt omagiu, inserând acest text în cea mai citită cronică a zilelor noastre.
Domnul Marcaş este prezent pe rafturile Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare prin voluminoasa colecţie Hermes Contact – Buletin informativ editat de Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş, pe care a iniţiat-o şi coordonat-o în întreaga sa existenţă, dar şi prin lucrările sale: Editoriale 1991-1999, Risoprint, Cluj-Napoca, 2011, Editoriale 2000-2010, Risoprint, Cluj-Napoca, 2011, File de istorie 1850-2010, Risoprint, Cluj-Napoca, 2013, File de istorie 1850-1864-2010, Bucureşti, 2015, File de istorie 1850-2015 – compendiu, Baia Mare, 2015.
Noi, bibliotecarii băimăreni, suntem mândri că la cărţile sale Editoriale 1991-1999 şi File de istorie 1850-1864-2010, prefaţa a fost realizată de directorul nostru, dr. Teodor Ardelean şi că lucrarea este în fapt cea mai reuşită istorie a Camerelor de Comerţ din România, din câte s-au scris în ultimii 75 de ani.
Ne rămân în amintire, de asemenea, prezenţele sale lucide şi constructive la diferite manifestări organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş, de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare şi de alte instituţii performatoare de jertfelnicie culturală.
Motiv pentru care, în memoria noastră, Gheorghe Marcaş, cel trecut în eternitate, va rămâne prezent în biblioteca cea vie.
Colectivul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.