Misiune economică în Republica Moldova

0
45

Cu ocazia expoziției „Fabricat în Moldova”, în perioada 29 ianuarie-1 februarie 2019, Camera de Comerț și Industrie Maramureș a organizat o misiune economică în Republica Moldova, la invitația Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Din delegația maramureșeană au făcut parte firmele AAD Mara Consulting SRL, Delta Engineering Automation SRL, Amion Distribution SRL, Rosario SRL, Solmixflor SRL.
Expoziția „Fabricat în Moldova” este un eveniment de referință pentru mediul de afaceri moldovean unde, la ediția a XVIII-a, au participat 450 de firme, pe o suprafață expozițională de 4680 mp, din următoarele domenii: industria mobilei și textile (care reprezintă bradul „Din inimă”), sectorul agricol, tehnică agricolă, domeniul alimentar (patiserie, lactate, fructe uscate și congelate, industria viticolă), meșteșuguri tradiționale și servicii publice.
Pe lângă vizitarea expoziției și stabilirea unor contacte cu mediul de afaceri moldovean, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat, în cea de-a doua zi Forumul B2B România-Moldova (unde pe lângă firmele din Maramureș au participat și firme din Vaslui, Prahova și Argeș), o întâlnire la care au participat Daniel IONIȚĂ – ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova și Adrian BEREZINTU – ministru consilier din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova – Biroul de Promovare Comercială și Economică Chișinău.
La sesiunea de inaugurare a lucrărilor Forumului de Afaceri, ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: „La finalul anului 2018 s-au înregistrat cifre istorice în relația comercială bilaterală, respectiv volumul comerțului bilateral a crescut la aproximativ 2 miliarde dolari. Republica Moldova reprezintă a treia piață extracomunitară de desfacere a produselor românești, după Turcia și SUA, devansând piețe de top precum Serbia, Ucraina, Federația Rusă. România se află în topul comerțului exterior al Republicii Moldova, fiind principalul partener comercial al acesteia”.
Misiunea economică a fost o reușită, care poate să deschidă noi pârghii de colaborare bilaterală. Conform datelor oficiale, România continuă să fie principalul partener comercial al Republicii Moldova. În acest sens, România se situează pe locul I în top țărilor partenere ale Republicii Moldova în derularea exporturilor, cu o pondere de 27,4% din totalul exporturilor moldovenești. Cu referire la importurile Republicii Moldova, România se poziționează pe locul I, cu o pondere de 6,95% din totalul importurilor moldovenești.
Potrivit datelor oficiale, în România sunt înregistrate 5.607 societăți mixte româno-moldovenești, cu un capital investit de peste 50 milioane dolari. Republica Moldova ocupă locul 45 în topul investitorilor străini în România, cu 2,32% din totalul firmelor cu participare străină. În Maramureș, există 42 de companii cu capital din Republica Moldova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.