MARAMEDICA 2019 – o manifestare ridicată la rang de Congres

0
173

În perioada 28 februarie – 2 martie, Camera de Comerț și Industrie Maramureș organizează cea de a XVI-a ediție a manifestării științifice și expoziționale MARAMEDICA 2019. Co-organizatorii manifestării științifice sunt Colegiul Medicilor Maramureș și Colegiul Medicilor Dentiști Maramureș, iar parteneri sunt Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Maramureș, Ordinul Tehnicienilor Dentari din România – Filiala Maramureș, Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Societatea Județeană de Medicina Familiei Maramureș și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Timp de trei zile firmele prezente în expoziție oferă spre vânzare, vizitatorilor de specialitate dar nu numai, produse și servicii din domeniul medical.

Amfitrionul manifestării, Florentin Nicolae Tuș, președintele CCI Maramureș, a deschis oficial și a numit evenimentul: „Cea mai prestigioasă manifestare de acest gen din județ și una de referin­ță la nivel național, care s-a dezvoltat de la an la an. A înregistrat o creștere cu 20% față de anul trecut, cu peste 40 de firme din 11 județe”.

Ministrul secretar de stat Dan Alexandrescu a precizat că, deși ministrul Sorina Pintea nu a putut fi prezentă, transmite că are în corpul medical din Maramureș cel mai bun aliat pentru planul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale pentru pacienți, deoarece politicile medicale sunt construite împreună cu specialiștii din domeniu. Bugetul sănătății este cu 6,1 miliarde lei mai mare ca anul trecut, iar în acest an trebuie făcute mai multe investiții în aparatura medicală – care face complet actul medical, în reparații medicale și terminarea celor începute – bugetul fiind de 1 miliard lei.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, i-a felicitat pe organizatori pentru această inițiativă derulată de 16 ani, Maramedica. „Încercăm și noi ca Administrație Județeană, prin unitățile de sănătate publică și prin posibilitățile pe care le avem, noi tehnici de abordare prin hotărâri de consiliu adoptate în scopul sprijinirii actului medical din Maramureș. Știm că sănătatea este pe mâini bune și le urăm tuturor celor prezenți mult succes” – a încheiat Dăncuș.

Președintele Colegiului Medicilor Maramureș, dr. Giuliano Petruț, a menționat: „Colegiul Medicilor Maramureș, în calitate de organizator, oferă posibilitatea perfecționării continue a personalului medical, în cadrul acestei manifestări, foarte apreciată de toți cei din domeniu, dovadă fiind cei peste 800 de medici înscriși. În acest an, Colegiul Medicilor Maramureș a obținut 30 de credite pentru formarea profesională continuă din cadrul acestei manifestări – un record absolut până în prezent. Ne onorează cu prezența personalități medicale din București, Timișoara, Cluj-Napoca, care ne vor împărtăși din vasta lor experien­ță profesională. Mulțumesc CCI Maramureș pentru buna colaborare devenită deja tradiție în organizarea acestei manifestări. Evenimentul pune orașul Baia Mare acolo unde îi este locul, pe harta medicinei românești”.

Dr. Viorica Titircă, președinta Colegiului Medicilor Dentiști Maramureș, a salutat oaspeții sosiți, precizând că datorită tradiției pe care o are Maramedica, dar și a bunului renume de-a lungul timpului, manifestării i s-a acordat denumirea de Congres, titulatură ce se oferă numai organizatorilor din domeniul medical din orașele universitare.

Dr. Gheorghe Lascu, președintele Societății Județene de Medicina Familiei, a amintit că este cel de al II-lea an în care medicii de familie au venit cu lucrări științifice care îi pot interesa pe cei ce-și desfășoară activitatea în această branșă.

Viorica Totorean, președinta Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Maramureș, a evidențiat importanța organizării acestei manifestări, atât pentru lumea medicală, cât și pentru pacienți. „Siguranța pacientului prin îngrijiri de calitate este tema lucrărilor știin­țifice ale Ordinului, într-o perioadă tulbure din sistemul medical, în care profesioniștii trebuie să iasă în față și să arate că majoritatea își fac datoria în mod serios și responsabil. Nu avem nicio situație de malpraxis în județul Maramureș și asta nu e puțin lucru” – a conchis d-na Totorean.

La manifestarea Maramedica 2019 a luat cuvântul și dr. Vasile Pop, directorul Spitalului Județean de Urgență, care s-a adresat asistenței spunând: „Toți cei prezenți suntem aici cu un scop precis, acela de a face bine tuturor celor care au nevoie de noi. Noi suntem cei care contribuim la sănătatea populației, trebuie să fim bine pregătiți profesional, dar și să beneficiem de ultimele tehnici din domeniu. Guvernul României a reușit să crească salariile medicilor și asistenților medicali, dar scopul nostru este să ne perfecționăm continuu prin creșterea calității actului medical. Esența activității personalului medical este bolnavul, cel ce stă la capătul acestei legături, și fără de care noi nu am exista”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.