Sănătate şi securitate în muncă prin standardul ISO 45001:2018

0
60

Sănătatea şi securitatea în muncă reprezintă – sau ar trebui să reprezinte – preocuparea numărul unu pentru majoritatea organizaţiilor (firme, instituţii, ONG-uri). Cu toate acestea, există în continuare decese şi răniri, la locul de muncă. Organizaţia Internaţională de Standardizare a elaborat standardul ISO 45001 care stabileşte un minim de practici pentru a proteja angajaţii din întreaga lume.
ISO 45001, Sistemele de management al sănătăţii şi securităţii în muncă – Ghid de utilizare, este primul standard internaţional pentru sănătatea şi securitatea în muncă (SSM). Acesta oferă un cadru pentru creşterea siguranţei, reducerea riscurilor, îmbunătăţirea sănătăţii şi a bunăstării la locul de muncă, permiţând organizaţiei să îşi îmbunătăţească în mod proactiv performanţa SSM la locul de muncă.

Pentru cine este ISO 45001?

ISO 45001 se aplică tuturor organizaţiilor, indiferent de mărime, industrie sau natura afacerii. Acesta este conceput pentru a fi integrat în procesele de management existente ale organizaţiilor şi urmează aceeaşi structură la nivel înalt ca şi alte standarde de sistem de management, cum ar fi ISO 9001 (managementul calităţii) şi ISO 14001 (managementul mediului).

Ce beneficii va aduce afacerii sau organizaţiei?

ISO 45001 permite organizaţiilor să pună în aplicare un sistem de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale. Acest lucru îi va ajuta să gestioneze riscurile legate de sănătatea şi securitatea în muncă şi să îmbunătăţească performanţa în materie de sănătate şi securitate la locul de muncă prin elaborarea şi punerea în aplicare a unor politici şi obiective eficiente. Beneficiile cheie ale utilizării standardului includ:
• reducerea incidentelor la locul de muncă • reducerea absenteismului şi a fluctuaţiei de personal, ceea ce duce la creşterea productivităţii • costuri reduse ale primelor de asigurare • crearea unei culturi a sănătăţii şi a securităţii, prin care angajaţii sunt încurajaţi să îşi asume un rol activ pentru propria sănătate şi securitate în muncă • angajamentul consolidat al conducerii pentru îmbunătăţirea în mod proactiv a sănătăţii şi securităţii în muncă • capacitatea de a respecta cerinţele legale şi de reglementare • o reputaţie sporită • îmbunătăţirea moralului personalului.

Se poate integra ISO 45001 în alte sisteme de management existente?

ISO 45001 împarte o structură la nivel înalt, un text de bază identic, precum şi termeni şi definiţii cu alte standarde ISO de sisteme de management recent revizuite, cum ar fi ISO 9001:2015 (sisteme de management al calităţii) şi ISO 14001:2015 (sisteme de management de mediu). Acest cadru este conceput pentru a facilita integrarea noilor subiecte de management în sistemele de management ale unei organizaţii. În plus, standardul ISO 45001 a fost conceput să respecte îndeaproape ISO 14001, deoarece este recunoscut faptul că multe organizaţii îşi combină funcţiile de sănătate şi securitate ocupaţională şi de management de mediu la nivel intern. Acest lucru va simplifica integrarea ISO 45001, în special pentru cei care sunt familiarizaţi cu ISO 14001.
Centrul Zonal de Informare şi Vânzare în domeniul standardelor din cadrul CCI Maramureş vă pune la dispoziţie standardul ISO 45001 şi organizează curs de Auditor intern Sistemele de management al sănătăţii şi securităţii în muncă. Informaţii suplimentare şi înscrieri se pot face la sediul CCI Maramureş, tel. 0262221510, 0770-842678, fax 0262-225794, email cci_mm@ccimm.ro sau accesaţi www.ccimm.ro. Persoană de contact: Mihail Mărăşescu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.