Verificări DNA la Muzeul de Etnografie

0
229

Când nu există manageri responsabili, în instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş se întâmplă “lucruri trăznite”. Afirmaţia îi aparţine vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş (CJ), Ioan Doru Dăncuş. Acesta a făcut referire la fosta conducere a Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare pe vremea căreia a fost finalizată o construcţie, dar care nu avea autorizaţiile necesare. Acum, se caută vinovaţii. În acest sens, o anchetă a fost demarată chiar de procurorii anticorupţie, după cum a anunţat şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea, în cadrul ultimei şedinţe a forului administrativ.
Abaterile de la Muzeul de Etnografie au fost făcute publice în momentul în care a fost adus în discuţie proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul “Modernizare, recompartimentare şi extindere corp C1-Casa Poartă” pe strada Dealul Florilor nr.1. “Este un proiect autentic, frumos care cred că va face cinste Muzeului de Etnografie din Baia Mare. E o construcţie tradiţională aşa cum trebuie să fie lucrările care ţin de păstrarea elementelor arhitecturale tradiţionale româneşti. Sper să fie finalizată în cel mai scurt timp şi în cele mai bune condiţii”, a declarat preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea.
Aleşii judeţeni au cerut explicaţii despre acel edificiu unde nu există emisă autorizaţia de construire. “Cum poţi să ai astfel de abateri de la funcţiunile pe care trebuie să le aibă un astfel de edificiu într-o instituţie de genul muzeului? Ar trebui să fie mai mulţi care să dea răspunsul. E o surpriză pe care nu mă aşteptam să o avem de la CJ şi de la instituţiile în subordine”, a punctat consilierul judeţean, Călin Bota.
La rândul său, managerul instituţiei muzeale, Monica Mare, a explicat că problema datează dinaintea începerii mandatului său la cârma instituţiei.

“Este un proiect autentic, frumos care cred că va face cinste Muzeului de Etnografie din Baia Mare. E o construcţie tradiţională aşa cum trebuie să fie lucrările care ţin de păstrarea elementelor arhitecturale tradiţionale româneşti. Sper să fie finalizată în cel mai scurt timp şi în cele mai bune condiţii”, a declarat preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea.
Aleşii judeţeni au cerut explicaţii despre acel edificiu unde nu există emisă autorizaţia de construire. “Cum poţi să ai astfel de abateri de la funcţiunile pe care trebuie să le aibă un astfel de edificiu într-o instituţie de genul muzeului? Ar trebui să fie mai mulţi care să dea răspunsul. E o surpriză pe care nu mă aşteptam să o avem de la CJ şi de la instituţiile în subordine”, a punctat consilierul judeţean, Călin Bota.
La rândul său, managerul instituţiei muzeale, Monica Mare, a explicat că problema datează dinaintea începerii mandatului său la cârma instituţiei. “Când am preluat mandatul în noiembrie 2017 am observat că în octombrie 2016 autorizaţia era expirată. Am convocat comisia de recepţie ce nu era întrunită la vremea respectivă, am făcut demersurile necesare, a fost respinsă recepţia pentru că nu s-a respectat în totalitate ceea ce prevedea autorizaţia respectivă de construire. Am identificat şi alte nevoi faţă de cele care erau la momentul respectiv cuprinse în autorizaţia de construire şi anume faptul că nu corespunde din punctul de vedere al grupurilor sanitare. Numărul de vizitatori pe care îl avem este în creştere în ultimii ani. Prin punerea în legalitate a acestei construcţii am solicitat o recompartimentare şi o modificare a aspectului arhitectural ca să se încadreze mai bine în peisajul acesta din Dealul Florilor şi de aceea am venit cu această propunere în faţa dvs: ca să rezolvăm şi problema juridică şi cea de funcţionalitate”, a precizat Monica Mare.
De cealaltă parte, şeful administraţiei maramureşene este de părere că astfel de ilegalităţi se vor mai descoperi şi în cazul altor instituţii, deoarece forul administrativ nu face altceva decât să aprobe banii. Deciziile le iau însă managerii. În cazul Muzeului de Etnografie se încearcă identificarea vinovaţilor şi răspunul concret despre cum s-a ajuns la o asemenea situaţie. Pe fir au intrat chiar procurorii anticorupţie pentru o anchetă serioasă.

Gabriel Zetea

“Noi adoptăm bugetul, iar apoi managerii acestor instituţii au responsabilitatea utilizării bugetului conform legii. Cei care nu fac acest lucru răsund în faţa instituţiilor abilitate ale statului român, în cazul Muzeului de Etnografie în faţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Eu am mare încredere că DNA ne va identifica vinovaţii. Sunt oameni profesionişti care ne vor spune exact ce s-a a greşit. De aceea am venit cu modificări în organigrama proprie a CJ în vederea înfiinţării unui corp de control pentru a-l utiliza la identificarea acestor abateri ale managerilor de la instituţiile aflate în subordinea CJ. De-a lungul timpului, misiunile de audit pe care Consiliul Judeţean le-a efectuat la aceste instituţii nu a dat rezultate. Şi sunt multe abateri în instituţiile aflate în subordinea CJ. Dacă o să vă uitaţi la rapoartele Curţii de Conturi o să vedeţi o activitate aproape ireproşabilă în cadrul aparatului propriu al CJ şi destul de multe abateri la instituţiile aflate în subordine pentru că există o personalitate juridică distinctă la aceste instituţii. D-na de la Etnografie director a preluat o situaţie dată. Sperăm să corecteze greşelile ce au fost în gestionarea financiară nesănătoasă a Muzeului Judeţean de Etnografie”, a afirmat Gabriel Zetea.
După schimbul de replici din cadrul şedinţei, aleşii maramureşeni au aprobat noua investiţie de la muzeu. Lucrările de modernizare, recompartimentare şi extindere a corpului C1 ar urma să fie finalizate într-un an şi 6 luni de la adoptarea deciziei. Valoarea totală a investiţiei este de 557.627,67 lei, inclusiv TVA.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.