Probleme grave în domeniul HoReCa

0
81

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin TUŞ și șeful administrației județene, Gabriel Zetea s-au întâlnit cu reprezentanții domeniului HoReCa.
Scopul întîlnirii a fost audierea publică și consultarea reprezentanților din acest domeniu cu privire la măsurile care trebuie luate pentru redeschiderea activităților turistice, dar și a restaurantelor și cafenelelor. În Maramureș, aportul acestei ramuri este reprezentativă în creșterea economiei, iar firmele locale au fost grav afectate de pandemia de coronavirus.
Cei prezenți au prezentat o serie de probleme cu care se confruntă în plan local, dar și propuneri privind măsurile care trebuie luate în domeniul HoReCa, pentru sprijinirea activității agenților economici din județ.
Diana ILUŢ, managerul agenției de turism Sfara Tours, a precizat că agențiile de turism aparțin singurului domeniu care a încheiat, pentru prima dată în istorie, luna aprilie, cu o cifră de afaceri negativă.

Dănuț IURCA

Dănuț IURCA, manager al Tourism Alpina Casa Iurca de Călinești a precizat: “Ne confruntăm, în primul rînd, cu concurența neloială a celor care lucrează la negru, fără să fie verificată nici o instituție abilitată. Avem, totodată, nevoie de o protecție în fața supermarketurilor internaționale care vând băuturile la prețuri extrem de reduse, iar restaurantele nu mai pot să pună adaos care să creeze plus valoare. Soluția ar fi, la fel ca în alte state europene, să fie sistată vânzarea băuturilor alcoolice după o anumită oră. Mai mult, dacă statul român e partener cu noi în pandemie, ar trebui ca acest sector să fie ajutat”.
Gabriel ROMAN, reprezentantul Complexului Lostrița şi Romaniţa a subliniat că “suntem într-o situație extrem de grea, aproape că putem considera că ne-am decapitalizat”, iar directorul Complexului Turistic Șuior, Eugenia Coza a spus că este prioritar ca șomajul tehnic să continue pentru că, în cazul ei, sunt 68 de angajați a căror contracte de muncă sunt suspendate și care așteaptă să se întoarcă în activitate, dar nu vor putea veni toți la serviciu, de la început.
Florentin TUŞ, preşedintele CCI Maramureș, a concluzionat că dacă s-ar lua măsura scutirii impozitului pe profitul reinvestit în toate cazurile, concomitent cu o măsură a scăderii costurilor cu locurile de muncă, ar exista posibilitatea diminuării ratei șomajului. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.