Casa Memorială „Justinian Chira”

0
1351

Fundația “Arhiepiscopul Justinian” a început demersurile de răscumpărare a casei în care s-a născut și a copilărit Arhiepiscopul Justinian Chira. Proiectul vizează transformarea casei părintești a acestuia în Casa Memorială “Justinian Chira”, care devine astfel un obiectiv turistic de interes național.
Facem un apel către toți cei care doresc să devină parteneri în realizarea acestui proiect.
Pe Părintele Justinian Chira – vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului și Sătmarului, care a plecat la ceruri în 30 octombrie 2016, ca să ne aștepte pe toți la poarta Raiului (așa cum el însuși a mărturisit cu puțin timp înainte), foarte multă lume îl cunoaște ca fiind un Om al lui Dumnezeu, omul care a schimbat destine și a transformat multe vieți omenești prin felul său charismatic de a fi și a vorbi.
A plecat lăsându-ne moștenire, printre altele, un adevărat tezaur de spiritualitate, cultură, literatură și mărturii istorice, toate cuprinse în însemnările sale zilnice din cele 195 de caiete manuscris. Drept urmare, imediat după plecarea bătrânului Arhiepiscop, vrednicul său urmaș, Preasfințitul Părinte Iustin – Episcop al Maramureșului și Sătmarului, a înființat Fundația “Arhiepiscopul Justinian” și a încredințat administrarea acesteia Părintelui Mihai Tira, cu scopul de a promova și valorifica tot ceea ce înseamnă moștenirea cultural-religioasă a Arhiepiscopului Justinian Chira.
Născut în 28 mai 1921, în localitatea Plopiș, din părinții Ilie și Maria Chira, tânărul Ioan Chira intră în viața călugărească la Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia în 12 martie 1941. Atât ca stareț al Mănăstirii Rohia (1944-1973), cât și ca Episcop-Vicar la Cluj (1973-1990), iar mai apoi ca Arhiepiscop al Maramureșului și Sătmarului (1990-2016), prin viața, activitatea și implicarea sa în plan social, cultural și religios, Părintele nostru Justinian Chira s-a dovedit a fi un reprezentant de seamă al culturii și spiritualității românești, cunoscut și prețuit atât în țară, cât și în străinătate, pentru faptul că, în vremurile grele ale perioadei comuniste, cu înțelepciune și tact, a știut să valorifice și să promoveze valorile cultural-religioase ale românilor din nord-vestul Transilvaniei.
Astăzi, Fundația „Arhiepiscopul Justinian”, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin – Episcop al Maramureșului și Sătmarului, a inițiat și demarat un proiect de recuperare și răscumpărare a casei părintești a Arhiepiscopului Justinian Chira, cu scopul de a o transforma în Casa Memorială “Justinian Chira”, deoarece, după plecarea din lumea aceasta a părinților Arhiepiscopului Justinian (în 1949 – moare mama Maria Chira), casa sa părintească a fost dată, de către surorile acestuia, unei familii din localitatea Șurdești.
Având în vedere că în luna mai a anului 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Arhiepiscopului Justinian, cu ocazia centenarului Justinian Chira, Fundația „Arhiepiscopul Justinian” dorește să inaugureze Casa Memorială “Justinian Chira”, fapt pentru care proiectul este în derulare, urmărindu-se răscumpărarea casei părintești, demontarea, recondiționarea și reasamblarea acesteia în locația inițială din localitatea Plopiș, acolo unde a fost cu 70 de ani în urmă, în forma ei originală.
Demersurile au început și lucrările efective au fost susținute până acum de Primăria comunei Șișești, prin implicarea domnului primar Ioan-Mircea Tentiș, care, împreună cu Consiliul Local Șișești, au alocat suma de 25.000 lei, fapt pentru care le mulțumim și pe această cale.
Pentru realizarea acestui proiect, însă, cheltuielile depășesc suma de 25.000 Euro. De aceea, Fundația „Arhiepiscopul Justinian” face un apel de suflet tuturor celor ce l-au cunoscut și prețuit pe Î.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, persoane fizice sau juridice, în funcție de disponibilități și posibilități, să devină parteneri în realizarea acestui deziderat de importanță culturală și spirituală pentru Maramureș. În acest sens, donațiile sau sponsorizările dumneavoastră pot fi depuse în contul Fundației „Arhiepiscopul Justinian”, Cod IBAN: RO74BTRL RONCRT0396108301, deschis la Banca Transilvania, Baia Mare.
Casa Memorială “Justinian Chira” va intra, astfel, în patrimoniul cultural național. Dorim ca acest obiectiv să fie un punct de reper pentru ceea ce a însemnat Arhiepiscopul Justinian, satul românesc de altădată, precum și valorile culturale religioase, conservate și promovate, Casa Memorială “Justinian Chira” intrând în circuitul turistic al Maramureșului.

Andrei FĂRCAȘ, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.