Seminar “Integrarea – soluție a modernizării comunității” • Istoria romilor, prezentată în alb și negru la Finteușu Mic

0
95

Un eveniment aparte a avut loc marți, 29 septembrie 2020, în Finteușu Mic, unde echipa proiectului “Integrarea – soluție a modernizării comunității” a organizat al patrulea seminar din seria celor șase prevăzute să aibă loc ca să schimbe mentalitățile și să combată discriminarea.

Cu acest prilej, în mica localitate maramureșeană a fost prezentat filmul “O drom bibahtalo”, o producție realizată de Asociația ASSOC în cadrul proiectului și cu sprijinul lui Vlad Bardai, inginer drd., profesor și cercetător al istoriei romilor, președinte al Asociației Young Roma Maramureș – YRMM.

Managerul proiectului, Alexandru Șereghi, a arătat că proiectul “Integrarea – soluție a modernizării comunității”, pe care ASSOC îl derulează la Finteușu Mic, are în vedere comunitățile de romi cu dificultăți financiare. Acesta a arătat că prezența specialiștilor asociației în localitate a avut o influență pozitivă asupra oamenilor, iar evoluția comunității este vizibilă, iar în timp lucrurile se vor putea îmbunătății și mai mult dacă intervențiile în educație, locuire și ocupare vor continua.

Vlad Bardai le-a vorbit celor prezenți despre film, dar mai ales despre dramatica istorie a romilor în România, iar Loredana Mihaly, coordonator al activității A7 din proiect, despre cât de important este multiculturalismul în societatea românească.

Peste 40 de români și romi au fost interesați să afle detalii despre trecutul mai puțin știut al romilor, cadre didactice, elevi și cetățeni din Finteușu Mic. Participanții au vorbit despre cei aproape 500 de ani de sclavie a romilor, dar și despre cei 164 de ani de la abolirea ei.

De asemenea, s-au dezbătut teme ce privesc segregarea comunității rome și modul în care excluziunea socială contribuie la menținerea în sărăcie a unora dintre reprezentanții etniei, participanții prezentând situații reale atât bune, cât și rele.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului  sunt dedicate deopotrivă oamenilor care au depășit barierele de limbă, rasă, etnie, sex sau statut social, cât și celor care vor să își învingă prejudecățile în relația cu semenii.

Seminarul de la Finteușu Mic a fost organizat de echipa A7 – Intervenții în domeniul combaterii discriminării și promovarea  multiculturalismului din proiectul “Integrarea – soluție a modernizării comunității”, pe care ASSOC îl derulează în localitate.

Filmul prezentat în cadrul seminarului poate fi vizionat de pe contul YouTube al Asociației ASSOC.

Linkul de acces https://www.youtube.com/watch?v=GF0KRaFqzro

(P)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.