După modernizarea școlilor din Şomcuta Mare, urmează reduceri!?…

0
323

În ultimii ani, administrația locală Șomcuta Mare a realizat mai multe proiecte de reabilitare și refacere a unităților de învățământ și a demarat construcția unei creșe. Prin proiectele administrației locale s-au reabilitat școlile din Buciumi, Școala nr. 2 Șomcuta Mare, Codru Butesii şi Ciolt, s-a făcut extindere la clădirea liceului și a grădiniței cu program prelungit, iar acum se află în lucru creșa și reabilitarea școlii generale din centrul orașului.
În ciuda acestor investiții, de la nivel central, prin inspectoratele școlare, s-au impus măsuri de reducere a costurilor de funcționare și de reorganizare a unităților de învățământ, ca argument fiind scoasă în evidență situația demografică din fiecare zonă și încadrarea în bugetul aprobat pe baza costului standard per elev/preșcolar.
Astfel, au apărut modificări și în ceea ce privește situația Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” și a structurilor școlare arondate. Având în vedere reducerea numărului de elevi, în ultima perioadă, s-a decis: reducerea unui post de administrator, reducerea posturilor de educatoare, reducerea numărului de grupe de la Grădinița cu program normal din Șomcuta Mare (începând cu anul școlar 2021-2022). Tot pentru anul școlar 2021-2022, Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” are aprobate două clase de a IX-a, în loc de trei, cum era până acum. Toate aceste măsuri care au venit odată cu guvernarea liberală au dat de gândit celor din administrația locală. Pe de o parte, administrațiile vin în sprijinul Educației și fac investiții în școli și grădinițe pentru a îmbunătăți condițiile desfășurării actului educațional, în timp ce, de la nivel central se motivează că s-a redus numărul de elevi și se cere reducerea costurilor și restrângerea activită­ții. În astfel de condiții, autoritățile locale din Șomcuta Mare se întreabă dacă din toamnă vor mai funcționa școlile și grădinițele arondate liceului sau se va pune lacăt pe ele…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.