Proiectul „Alege Arhitectura”: Biblioteca în aer liber

0
45

Propunerea elevilor de la Colegiul de Arte
În faţa Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare au fost expuse lucrările de atestat ale elevilor de la secţia arhitectură şi design, de la Colegiul de Arte din municipiu. Mai exact e vorba de promoţia 2023, coordonator prof. arh. Cătălin Anghelescu și prof. designer Felix Feldman. Expoziţia face parte din proiectul “Alege Arhitectura”, născut în cadrul parteneriatului dintre Filiala Nord-Vest a Ordinului Arhitecților din România și Colegiul de Arte din Baia Mare şi demarat la iniţiativa regretatei arhitecte, Maria Mulea pentru susţinerea învățământului liceal, local, de arhitectură.
Ca în fiecare an, tema lucrărilor de atestat i-a provocat pe elevi să rezolve o problemă reală din mediul lor înconjurător. Astfel, o bună parte din elevi au ales să facă studiul individual la Biblioteca Județeană. În contextul adaptării continue a bibliotecilor publice la progresul accelerat la tehnologiilor, elevii au propus ca o funcțiune complementară la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”, amplasarea în imediata proximitate a unei structuri pavilionare având destinația „Biblioteca în aer liber”.
Construcția propusă poate fi amplasată în zona verde de pe malul râului Săsar, dar nu se exclude o relație directă cu apa sau cu malul opus (ponton sau pod mobilat). Respectiva structură va trebui să ofere loc de studiu (funcțiunea principală), dar și posibilitatea organizării de expoziții cu caracter itinerant, lansări de carte, proiecții în aer liber și alte manifestări culturale adaptate dimensiunilor propuse de elev.
„Ne bucurăm că am ajuns cu Alege Arhitectura la ediţia a XIII-a. Alege Arhitectura e un eveniment finanţat din Timbrul de Arhitectură. Nu ştiu dacă sunteţi conştienţi de privilegiul pe care îl aveţi să intraţi în contact cu arhitecţi practicieni, să învăţaţi de la oameni care ştiu ce vorbesc pentru că profesează în acest domeniu. Sper să vă puneţi foarte multe întrebări atât în momentul când veţi fi în postura de beneficiar, cât şi în postura de arhitect, proiectant sau design. Jurizarea a fost dificilă, nu am ţinut cont de nume, doar de ce ne-a transmis fiecare panou, fiecare machetă”, a spus preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Nord-Vest, arh. Ionuţ Filip.
Și în acest an, Filiala Nord-Vest a Ordinului Arhitecţilor din România a decernat ”Premiile arh. Maria Mulea” celor mai bune lucrări ale elevilor absolvenți. Pentru că au fost mai multe lucrări bune, juriul a punctat lucrările care au valorizat situl într-un mod specific, adică au exploatat relația cu biblioteca și cu Săsarul. Anul acesta, premianţii sunt următorii:
Premiul III: Alexandru-Gabriel Popan, Szoke Patrik și Skolka Robert
Premiul II: Ana-Maria Fărcășan și Paul Couți
Premiul I- Iris Micu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.