Maramureșul, ignorat de turiști?!… doar 15% din capacitatea de cazare a județului a fost ocupată

3
3634

Maramureșul pare să își fi pierdut statutul de atracție turistică. Se tot vorbește de potențialul turistic, de frumusețile județului și chiar de spiritualitatea acestui ținut. Cu toate acestea, datele statistice oficiale indică o realitate tristă. A rămas doar mândria de a fi maramureșean pentru că turiștii preferă alte zone. Astfel, Maramureșul se află undeva în a doua parte a clasamentului când vine vorba despre utilizarea capacității de cazare turistică. Mai mult, datele oficiale relevă faptul că, în județ, se practică mai degrabă un turism de afaceri decât unul de relaxare.

Directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș, Marius Pop, afirmă că la finalul lunii iunie s-au înregistrat 23.196 de sosiri. La mare căutare au fost hotelurile cu 11.308 sosiri, urmate la mare distanță de pensiunile turistice cu 2.111 sosiri, motelurile – 350 sosiri, cabane turistice – 352 și vile turistice – 78. Surprinzător este că, în pensiunile agroturistice nu au fost semnalate sosiri.
Pe de altă parte s-au înregistrat 41.306 înnoptări, iar la un calcul simplu reiese că turiștii nu au zăbovit în Maramureș mai mult de 3 zile, ceea ce înseamnă că a fost vorba mai mult de un turism de afaceri decât de o vacanță.
„La nivelul înnoptărilor, am înregistrat 41.306 înnoptări. Îm­păr­țit la numărul de sosiri reiese că sejurul mediu al turistului a fost 1,78 înnoptări, sub 3 zile. Prin urmare nu putem vorbi că este un turism de relaxare, mai degrabă e un turism de business. La hoteluri au fost 19.780 de înnoptări, pensiuni turistice – 3.513, moteluri – 455, vile turistice – 85, cabane turistice – 819”, a precizat Marius Pop.

Realitatea este și mai tristă când vine vorba despre o analiză referitoare la utilizarea capacității de cazare. Astfel, s-a constatat că abia 15% din capacitatea de cazare a județului a fost ocupată. De departe, Maramureșul este surclasat de județele Suceava și Sibiu care au mai multe locuri de cazare, dar și mai mulți turiști.
„Avem doar 15,1 % din capacitatea de cazare utilizată. Am făcut și o comparație cu două dintre județele României, Suceava și Sibiu. Suceava are în ultimii doi ani cu 50% locuri de cazare mai multe decât Maramureș. Deși au mai multe locuri de cazare disponibile ei sunt la 32,1 % locuri ocupate. Sibiul are cu 25% mai mare capacitate de cazare. Și aici raportul e invers. Deși au mai multe locuri de cazare, indicele de utilizare a cazării e dublu față de noi – 30,9%”, a mai spus directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș.

3 COMENTARII

  1. O slaba promovare, mizerii peste tot, lipsa culturii de ospitalitate, preturi scoase din dos, si constructii haotice si kitcioase care distrug armonia zonelor naturale ar fi factori de luat in seama, cat si lipsa de trasee turistice (In unele zone) dar si activitati recreative. Se satura oamenii de mers la biserici si cimitirul vesel si mocanita.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.