Direcția Silvică Maramureș nu culege niciun fruct de pădure anul acesta!

2
5113

Fără fructe de pădure autohtone în acest an la Direcția Silvică Maramureș. Astfel, instituția a decis să sisteze recoltarea acestor bunătăți oferite de natură, care în anii trecuți erau culese cu tonele și trimise la export.
Motivele sunt legate de vremea capricioasă, dar și de războiul de la vecinii noștri ucraineni, care se pare că mai nou ne fac o concurență acerbă la acest capitol.
„Referitor la fructele de pădure, evaluarea este una destul de slabă pe anul în curs, comparativ cu anul trecut. S-a și sistat recoltarea pentru anul acesta. Cauze sunt mai multe: din Ucraina, după declanșarea războiului, au început să intre pe piața românească fructe de pădure din pădurile lor, coroborat și cu fructificația lor de la noi, care n-a fost așa de bogată acum, așa că pentru anul 2023 noi nu recoltăm deloc fructe de pădure, adică nici afine și nici mure. Este invazia asta cu produse de la vecini, oamenii din Ucraina recoltează și vând pe piața românească și în aceste condiții preferăm să stăm un an de zile. Vom vedea cum va fi și fructificația la anul. Fructificația la aceste fructe de pădure variază foarte mult și în funcție de condițiile meteo, de altfel similar cu semințele forestiere”, a precizat Mihai Leșan, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Maramureș.
Mai anii trecuți, instituția avea în plan pentru recoltare cantități și de câte 150 de tone de afine, mure, măceșe și porumbe pe sezon, spre exemplu. Fructele plecau exclusiv la export, la un preț mediu de 1.800 euro/tonă.

2 COMENTARII

  1. Dar milițienii așteaptă la drumul mare și dacă te prinde cu niscai fiu și deci și mure ți le confiscă și te amendează. Cei din silvicultură, care se ocupau cu fructele de pădure, sunt la postul lor, primesc salarii grase și r„d pe sub mustață că se poate trăi bine și fără să muncești.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.