Campanie de informare şi prevenire “Spaţii publice fără tutun”

0
510

Ministerul Sănătăţii lansează, împreună cu Asociaţia „Tinerii Uniţi”, o campanie de informare şi prevenire cu titlul „Spaţii publice fără fumat”. O parte a campaniei vizează consilierea persoanelor care doresc să se lase de fumat, de către 57 de medici, în cadrul programului „Stop fumat”, finanţat de Ministerul Sănătăţii.

România se menţine pe aceeaşi poziţie în topul fumătorilor din Europa: locul 10, în 2011 şi locul 11 în 2014. 33% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani fumează, numărul acestora crescând de la 29% în 2011, la 33% în 2014. Peste 35% dintre copiii români inhalează tutun acasă, în locuri publice închise şi la şcoală. Adulţii sunt de asemenea expuşi fumului de tutun la locul de muncă, acasă şi în zonele de recreere.

Din cauza tutunului, românii se îmbolnăvesc de cancer pulmonar. În România, peste 10% din cheltuielile cu bolnavii de cancer (745 milioane de lei) au fost efectuate pentru diagnosticul şi tratamentul pacienţilor. Bolile provocate de fumat sunt principalele cauze de îmbolnăvire şi deces prematur, 80% din decese fiind cauzate de bolile cardiovasculare.

Ca şi obiective ale campaniei, se doreşte informarea în rândul populaţiei generale cu privire la efectele nocive ale fumatului asupra stării de sănătate. Apoi, se doreşte furnizarea unui pachet de informaţii fundamentate pe evidenţe ştiinţifice, cu rol de prevenire a fumatului, cu precădere în rândul adolescenţilor şi tinerilor.

Campania se desfăşoară online, acolo unde ase află publicul-ţintă, adică tinerii. Campania „Spaţii publice fără fumat” are la bază parteneriatul public-privat şi se desfăşoară până în luna octombrie 2015, fiind alocat un buget de 20 mii de euro. Există deja iniţiative legislative pentru schimbarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectului consumului produselor din tutun. Dacă această iniţiativă va fi aprobată, se va interzice total fumatul în toate spaţiile publice închise. La ora actuală, această lege permite patronilor de restaurante şi de cafenele să amenajeze spaţii speciale pentru fumători, chiar şi în spaţiile închise.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.