Acum, în Baia Mare, profilul comportamental persolog sau dezvoltarea personalităţii – interviu cu Nicolae Romeo Rotărescu, trainer

0
1328

– Ce este Profilul Comportamental persolog şi la ce foloseşte individului acest mijloc de autocunoaştere?
– Dezvoltarea personalităţii a ajuns să fie unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii personale şi profesionale. Profilul Comportamental persolog este un instrument de învăţare care conduce treptat spre nişte rezultate clare. Profilul fiecăruia dintre noi ne ajută  să ne cunoaştem personalitatea, preferinţele, calităţile, tendinţele personale, să ne folosim energia în modul cel mai eficient, să creăm mediul optim pentru succesul personal şi, nu în ultimul rând, să aflăm cum suntem percepuţi în societate.
– Cine ar putea beneficia de aceste cursuri şi dacă ele se vor desfăşura şi în Baia Mare?
– Oricine doreşte să-şi înceapă o afacere, sau cine are deja o afacere. Prin  investiţia în resursele umane, adică prin efectuarea acestor cursuri, atât de către angajatori, cât şi de către angajaţi se vor obţine rezultate remarcabile la locul de muncă. Angajatorul va şti exact ce tip de personalitate are angajatul, ce pretenţii să aibă de la acesta, cum să-i vorbească pe înţelesul lui, în final ajungându-se la  o armonie la locul de muncă şi la rezultate mult mai bune. Cursurile de persologie se adresează în special mediului de afaceri, companiilor care au aplicat cu succes cele învăţate, observându-se că rata de plecare a personalului din firmă a scăzut. De asemenea, persologul ajută omul să conştientizeze plusurile şi minusurile lui. Se adresează totodată şi tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani pentru orientare în carieră. În funcţie de personalitatea fiecăruia, tânărul va şti ce carieră i se potriveşte, nefiind influenţat de dorinţele părinţilor, cum adesea se întâmplă.
– Cum reacţionează mediul de afaceri din Maramureş?
– Din păcate, în Maramureş se investeşţte prea puţin în resursa umană, în valoarea omului. Mulţi angajatori, patroni nu se preocupă de salariaţii lor, nu-i trimit la cursuri, nu ştiu să lucreze cu oamenii. Unii s-au exprimat chiar că se tem să-i trimită la cursuri pe salariaţi, pentru ca aceştia să nu părăsească firma mai târziu.
– Cu cât se cunoaşte un om mai bine pe el însuşi, cu atât rezultatele lui sunt mai bune.
– Exact. Omul, cunoscându-şi adevăratul potenţial, va avea succes garantat. Cine este conştient de sine, poate recunoaşte şi potenţialul celor din jur. Dacă personalitatea omului este în armonie cu sarcinile, succesul este asigurat. Este foarte important ca angajatorul să cunoască cele patru tipuri comportamentale: dominant, influent, conştiincios, stabil. Teoriile moderne despre personalitate definesc ima­ginea de sine integrată ca pe o interfaţă între individ şi societate.
– Să înţelegem că fiecare individ ajunge să-şi evalueze singur şi să-şi ges­tio­neze eficient stresul?
– Da, descoperind punctele tari ale personalităţii proprii, înţelegând mai bine comportamentul celorlalţi, fiecare îşi poate îmbunătăţi relaţiile cu colegii de muncă, cu clienţii, cu familia şi poate transforma stresul cotidian negativ în stres productiv.
– Când încep cursurile în Baia Mare?
– Din luna septembrie. Vor fi grupuri de câte 17 persoane. Cursul durează 8 ore. Acesta se poate împărţi pe două zile (câte 4 ore pe zi) şi se adresează oricui doreşte să se autocunoască, tinerilor (pentru alegerea carierei), mediului de afaceri etc. Vom încerca să pătrundem şi în şcoli. În 30 de ţări din Vest, aceste cursuri sunt practicate, mai ales în companiile mari, unde se recrutează personal, pentru că omul este valoros, iar prin potenţialul lui poate să aducă plusvaloare şi companiei în care lucrează, crescându-i cifra de afaceri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.