Marea familie a lui George Pop de Băseşti la lansarea unei cărţi

0
1179
Prof. Georgeta Cedică Robu vorbind invitaţilor

O după-amiază de mare înălţare sufletească au trăit cei care au participat, la Ulmeni, la parastasul în memoria celor dispăruţi din neamul lui George Pop de Băseşti şi la lansarea a două cărţi de rezonanţă istorică, una de poezie, intitulată „Restituiri”, de Maihail Robu, iar cealaltă de povestiri şi amintiri, intitulată „Povestiri din amintiri. Scurte amintiri autobiografice”. De manifestări s-au ocupat urmaşele marelui patriot George Pop de Băseşti, fost preşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918: prof. Aurora Puşcaş, preşedinta Fundaţiei „Sfântul Anton de Padova” din Ulmeni, şi Georgeta Cedică Robu, autoarea celei de a doua cărţi şi nepoata lui Mihai Robu, autorul volumului amintit, pe l-a oferit publicului cititor.
Parastas la biserica ortodoxă din Ulmeni
Ziua memorabilă a început cu participarea tuturor invitaţilor la Sfânta Liturghie, oficiată la biserica ortodoxă din Ulmeni de preotul paroh Dumitru Giurgiu, care a continuat cu un parastas pentru marele făuritor de istorie George Pop de Băseşti şi urmaşii lui, precum şi a celor trecuţi la cele veşnice în ultimul an: Octavian Mercea, Ştefan Mărieş şi Alexandru Puşcaş. A fost un moment emoţionant, de rememorare, la care au luat parte credincioşii veniţi la biserică în acea duminică, intelectuali din Ulmeni, dar şi de mai departe, din Cluj-Napoca, Cehu Silvaniei, Baia Mare etc.

Prof. Aurora Puşcaş – preşedinta Fundaţiei „Sfântul Anton de Padova”
Prof. Aurora Puşcaş – preşedinta Fundaţiei „Sfântul Anton de Padova”
O foarte reuşită lansare de carte
Cu un profesionist ca Octavian Butuza, nu se putea ca manifestarea să nu aibă o frumoasă şi rotundă reuşită, cu o sală plină de lume, cea a Liceului „George Pop de Băseşti” din Ulmeni, patronat de Fundaţia „Sfântul Anton de Padova”, preşedintă prof. Aurora Puşcaş, care a suportat şi cea mai mare parte a susţinerii lucrării şi manifestării. Au fost lansate cărţile „Povestiri din amintiri. Scurte povestiri autobiografice”, de Georgeta Cedică Robu, apărută anul acesta la Editura EUROTIP din Baia Mare, şi „Restituiri”, de Mihail Robu, o carte de frumoase şi patriotice poezii şi relatări, apărută la Editura ENESIS, tot din Baia Mare.
„Povestiri din amintiri. Scurte povestiri autobiografice” are peste 400 de pagini, cu ilustraţii bogate, şi constituie împlinirea unui vis al autoarei, după publicarea volumului de poezii „Restituiri”. „Dedic aceste povestiri nepoţilor Melinda şi Alexandru George Puşcaş, precum şi strănepoţilor Vlad Nicolae şi Dacian Dumitru Robu”, scrie ca dedicaţie, după foaia de titlu, devoalând caracterul sentimental şi sincer al cărţii.
O carte de istorie trăită, nu de povestiri imaginare
O carte în care avem istoria satelor din Codru, legate de destinul familiei Robu, în care realismul şi veridicitatea povestirilor, a marilor greutăţi cauzate, îndeosebi de regimul politic, a personajelor prezentate cu numele lor adevărate, a locurilor unde s-au petrecut întâmplările ce i-au marcat existenţa Doamnei Profesoare, „de când a făcut ochi şi până în prezent”, ne duc cu gândul la „Amintirile” marelui humuleştean, dar şi ale povestirilor lui Petre Dulfu, dovedind cu prisosinţă harul de a povesti al autoarei”, scrie, în prefaţă, prof. Aurora Puşcaş despre cartea mătuşii sale.
„Mă încumet să povestesc tot ce am trăit, aşa cum îmi amintesc de la patru ani, cu senzaţiile şi impresiile de-atunci, care-au rămas vii, şi cu relatarea omului matur, aflat la vârsta senectuţii, scrie Georgeta Cedică Robu, dezvăluind cheia scriiturii. Şi o fac nu pentru că viaţa mea ar prezenta vreo importanţă deosebită, ci pentru că socotesc necesar pentru cei tineri, care vin după noi, şi care vor dori, să cunoască viaţa obişnuită a celor dinaintea lor în lumea în care au trăit, în comparaţie cu viaţa şi lumea în care ei trăiesc”.
Caracterul documentar al cărţii, fără ficţiuni, şi-l asumă autoarea în acest demers de excepţie, explicându-ne că: „Povestirile mele nu au valoarea literară, n-am imaginat nimic, nici ca să le înfrumuseţez, nici ca să le dau valoare literară, pentru că n-am talent şi vocaţie de scriitor. Faptele şi întâmplările sunt reale şi întocmai. Unora le vor părea prozaice, ca şi aceste povestiri, dar pentru mine înseamnă viaţa mea, aşa cum a fost ea, cum am trăit-o. Scriindu-le, am trăit încă o dată viaţa mea”.
Sala – în timpul evenimentului
Sala – în timpul evenimentului
Lumea cărţii doamnei Georgeta Cedică Robu va fi de folos viitorimii, fie că se vor chema profesori, istorici, scriitori sau oameni curioşi, pur şi simplu, cititori despre cum era cândva viaţa în Ţara Codrului. Şi mai presus de toate, despre greutăţile prin care a trecut o generaţie a exilului în timpul ocupaţiei horthiste din veacul al V-lea al secolului trecut. Să nu uităm, ne atrage atenţia autoarea, că „scurtele povestiri autobiografice” nu acoperă toată viaţa pe care a trăit-o, pentru că multe din „momente” nu s-au păstrat în amintire. Cele rămase nescrise, „căzute” la selecţie, pentru a nu mări volumul cărţii, sunt mult mai multe decât cele cu care se pot delecta cititorii, care, după cum ne imaginăm, trebuie să fie nu puţini şi, mai ales, codreni. Pentru că, prin ceea ce face doamna profesoară în această carte, este o restituire a unor crâmpeie din istoria locurilor, importante din multe puncte de vedere, care, dacă nu erau adunate între coperţi s-ar fi pierdut sigur. Ce bine că avem dascăli de vocaţie, răspunzători de semnificaţia trecerii lor temporare pe acest pământ şi ne lasă nestemate precum volumul de care scriem.
Omagiu pentru dascăli
Lansarea de carte a fost de înaltă ţinută şi eleganţă.
După binecuvântarea preotului paroh, păstrarea unui moment de reculegere pentru cei dispăruţi şi intonarea Imnului lui George Pop de Băseşti, care se face la fiecare activitate culturală din acest liceu, au vorbit autoarea povestirilor, Georgeta Cedică Robu, prof. Aurora Puşcaş, preşedinta Fundaţiei „Sfântul Anton de Padova” şi coorganizatoarea activităţii culturale din acea zi în incinta Liceului „George Pop de Băseşti”, pe care îl patronează.
Sărbătorita noastră este membră a unei distinse familii de învăţători din Ţara Codrului, care a ctitorit şcoli atât în Ardeal, cât şi dincolo de Munţi, aşa cum aţi aflat din carte, a spus prof. Aurora Puşcaş. Cu această ocazie îi aducem omagiu acestei familii de învăţători, Vasile şi Robu Safta, părinţii doamnei Georgeta Cedică Robu, trecuţi la cele veşnice, dar care trăiesc prin modul în care şi-au educat copiii. Doamna Georgeta Cedică Robu nu a făcut altceva toată viaţa, decât a respectat testamentul tatălui său, care i-a spus că „trebuie să ne punem toată ştiinţa şi toată priceperea în slujirea neamului, în luminarea minţii şi în prosperitatea ţării noastre”. “De aceea, activitatea de azi se doreşte ca un omagiu tuturor dascălilor, celor care şi-au sădit ctitorii în sufletele noastre, care ne-au fost mentori şi ne-au format ca să fim azi ceea ce suntem. Cred mult în deviza noastră: educaţia te face puternic. Cred că şi activitatea noastră de azi ne demonstrează că toţi cei care suntem astăzi aici suntem nişte oameni puternici, pentru că am fost educaţi de dascălii noştri, de părinţii noştri cărora trebuie să le aducem întreaga noastră recunoştinţă.”
Cine n-are prieteni adevăraţi nu merită să trăiască
„Cartea aduce în faţa noastră povestea unui om adevărat, a mai spus prof. Aurora Puşcaş, viaţa unui om frumos, în toată puterea cuvântului, un om adevărat, care, pe unde a trecut, a lăsat urme profunde, a format caractere, personalităţi şi sunt convinsă că fiecare, când o veţi citi, vă veţi regăsi dulcea atmosferă din familie, atmosfera serilor plăcute petrecute cu părinţii, cu fraţii etc. Toate cele care sunt în carte sunt mai mult decât adevărate. De aceea, cartea are o mare valoare. Personajele sunt oamenii de lângă noi, sunt prietenii doamnei Cedică Georgeta Robu, care au devenit eroi în această carte, dar care se află în sală printre noi, şi care, împreună cu dumneaei, au dovedit că prietenia este un lucru de mare preţ. Cine n-are prieteni adevăraţi, chiar nu merită să trăiască. Şi toţi care suntem aici, suntem pentru că suntem prieteni cu doamna Cedică, cu familia şi cu copiii domnului Mihail Robu. Toţi cei care îi urmează lui George Pop de Băseşti îi duc crezul mai departe”, a adăugat prof. Aurora Puşcaş.
***
A cântat, apoi, Corul bisericii ortodoxe din Ulmeni, dirijat de aceeaşi Georgeta Cedică Robu, autoarea cărţii lansate.
***
Au mai vorbit prof. Ion Săcăleanu, despre conacul lui George Pop de Băseşti, unde a fost compusă capodopera muzicală „Mai am un singur dor” (după M. Eminescu), scriitorul Milian Oros, prof. Traian Rus, fost elev al doamnei Georgeta Cedică Robu, despre utilitatea cărţii care se lansează, şi, desigur, autoarea, prof. Georgeta Cedică Robu, memorialista codreană de excepţie, ale cărei amintiri şi povestiri au văzut lumina tiparului, dar din cele pe care le mai are ar trebui adunate încă într-o carte sau două, cât mai curând.
În sală s-au mai aflat Mihail Robu, fiul autorului, şi fiica acestuia, Maria Vulpescu, Cătălin Robu şi alţii din neamul marelui tribun George Pop de Băseşti.
***
De marii făuritori de istorie de la 1918 este bine să ne amintim, noi, ardelenii, cât mai des, pentru că şi vremurile de azi tind a fi de răscruce istorică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.