Obeliscul se mută în Cimitirul Eroilor

0
1226

Obeliscul din parcul Central al Sighetului a fost înălţat prin 1948 ca un elogiu adus Armatei Roşii eliberatoare şi a eroilor sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Monumentul avea în vârf steaua roşie, simbolul Armatei Sovietice şi o inscripţie în limbile română şi rusă.  Aici s-au depus apoi anual  coroane de flori la 1 Mai, Ziua Victoriei, Ziua Naţională şi Ziua Armatei,  până în 1972, când s-a dezvelit Monumentul Ostaşului Român, de la intersecţia din Sighet a  DN 18 cu DN 19 (monument  mutat şi el 300 metri spre est, în 2012).
După TeleRevoluţie, anticomuniştii locali au solicitat demolarea obeliscului din parc, fără a şti că monumentul se afla şi se află în patrimoniul cultural al fostei URSS, respectiv al Federaţiei Ruse. S-a reuşit doar demontarea stelei, şi înlocuirea plăcilor scrise, cu altă placă. Placa nouă a fost şi ea dată jos, după câţiva ani, conţinutul textului fiind de doi bani!
Întrucât monumentul necesită lucrări de întreţinere şi nu se încadrează în arhitectura locului, autorităţile sighetene au solicitat  tuturor  ministerelor şi instituţiilor române abilitate să aprobe mutarea obeliscului în Cimitirul Eroilor Sovietici din Sighet,  unde se mai află un obelisc asemănător. Aprobările au fost obţinute, monumentul urmând să fie strămutat şi restaurat.
Ce se va face în locul obeliscului? Se va face o parcare. Mai exact: o intrare în parcarea subterană, pe care tânărul birău al Sighetului o visează demult!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.