Înţepăturile de insecte şi disconfortul cauzat de utilizarea aparatelor de aer condiţionat (atît în locuinţe, cît şi în maşini) sînt principalele motive pentru care, în plin sezon estival, oamenii calcă pragul cabinetelor medicilor de familie. Doctorii Tiberiu şi Robert Rajcsanyi din Baia Mare, care se îngrijesc de sănătatea a peste 2.600 de pacienţi, recomandă atenţie sporită la ieşirea în natură şi la întreţinerea aparatelor de aer condiţionat, îngrijoraţi fiind de faptul că, faţă de anul trecut, numărul acestor cazuri a crescut.
20% mai multe gravide
Reporter: Cu ce probleme de sănătate se prezintă oamenii în această perioadă la cabinetul dvs.?
Dr. Tiberiu RAJCSANYI: În primul rînd, se prezintă bolnavii cronici care vin după porţia lunară de medicamente. În această perioadă nu ne confruntăm cu răceli, dar probabil din cauza secetei numărul de înţepături de insecte (căpuşe, ţînţari, păianjeni etc.) e mai crescut chiar şi faţă de anul trecut. Totuşi e ceva normal, fiind sezonul ieşirilor, oamenii merg la cîmp, în pădure ori la iarbă verde. De asemenea, aerul condiţionat provoacă în ultima vreme conjunctivite virale, în special la copii. Nu sînt foarte multe cazuri, dar îi sfătuim în primul rînd pe oameni să îşi cureţe instalaţiile aparatelor de aer condiţionat. Apoi, în această perioadă, ne confruntăm cu gastrite, gastroenterocolite, boli diareice acute. Oamenii consumă fructe, mai ales, nespălate sau care nu sînt spălate corespunzător. Următoarea categorie de pacienţi care ne vizitează sînt cei care vin după trimiteri şi gravidele al căror număr e în creştere faţă de anii anteriori. Aş putea spune chiar cu 20% mai multe. Nu în ultimul rînd, vîrstele celor care se prezintă la cabinet sînt cuprinse, în general, între doi şi 60 de ani.
R.: Apelează la dvs. imediat după debutul simptomelor ori preferă mai întîi automedicaţia?
dr. T.R.: Îmbucurător e faptul că, imediat după debutul simptomelor, vin la cabinet. Astfel, dacă li se întîmplă în week-end, vin doar luni, dar dacă e în timpul săptămînii, a doua zi deja se prezintă la cabinet. Oamenii şi-au dat seama că automedicaţia este destul de periculoasă.
Probleme cu programul informatic pentru cardul de sănătate
R.: Aveţi pacienţi care încă nu şi-au activat cardul de sănătate?
Dr. T.R.: Da, sînt; aproximez undeva la 20%. Apoi sînt cei care încă nu au venit să îşi ridice cardul de sănătate, vreo 60-70 la număr, iar motivele sînt variate: fie sînt sănătoşi şi consideră că nu au nevoie de el, fie sînt plecaţi. Cu toate astea, de la 1 august nu va mai fi nici un compromis: nu se vor va putea elibera reţete, pacienţii nu se vor mai putea prezenta nici la spital (doar în caz de urgenţe, primele trei zile nu se taxează), nici la farmacii fără el.
R.: Direcţia de Sănătate Publică Maramureş a lansat zilele trecute un apel de vaccinare a copiilor sub 14 ani. Vă confruntaţi cu reţineri din partea părinţilor vizavi de această chestiune?
Dr. T.R.: Nu am avut refuzuri şi nici probleme după vaccinări. Părinţii trebuie încurajaţi să-şi vaccineze copii pentru că astfel elimină riscul de boli mai grave, cum ar fi poliomielita. Uite, recent, am înregistrat şi un caz de tuberculoză, la care nu m-am aşteptat.
R.: Ce probleme ridică noul contract cadru?
Dr. T.R.: Nu a fost dezbătut cum ar fi trebuit, zic eu. Pe urmă, programul informatic pentru cardul de sănătate scîrţie: merge încet, se blochează. Ideea cu cardul e bună, dar nu a fost implementată bine. Oricum, per total, e bine, aşa începem şi noi să avem o imagine mai clară. Dar, după activarea cardurilor, va veni problema scrierii de informaţii, fază în care va trebui să discutăm cu fiecare pacient în parte.