Turul ciclist OVR International a trecut prin Maramureş

0
607

Organizat de OVR International, Turul ciclist al Europei, Franţa-Belgia, România, Republica Moldova, Delta Dunării a trecut şi prin Maramureş.
Preşedintele OVR International, dl Michel De Backer, 57 de ani, Belgia, iniţiatorul acestui tur, dar şi participant activ ne-a relatat: „Suntem 40 de ciclişti şi automobilişti francezi şi belgieni de diferite vârste şi profesii. Cei mai tineri străbat drumul cu bicicleta. Eu şi alţi câţiva parcurgem zilnic pe bicicletă 50-60 de kilometri, iar cei mai în vârstă ne însoţesc cu maşinile. În Maramureş am venit vineri seara, dinspre ţara Oaşului, dar şi prin Baia Mare. Am vizitat Săpânţa şi Memorialul Sighet, sâmbătă. Ne-am cazat în campingul de la Ocna Şugatag şi la casa tradiţională din Vadu Izei a lui Ioan Borlean, preşedintele OVR Art Tur Vadu Izei, un mai vechi prieten de-al nostru, artist popular cu studii superioare. Ne aflăm la a şasea ediţie a tururilor cicliste cu scop educativ, dar mai ales de a susţine anumite proiecte. Primele ediţii au fost pe cursul Dunării, pe trasee de 2600 de km. Suntem împărţiţi pe echipe, fiecare susţinând un proiect sau o localitate: aducţiune de apă, dotarea şcolilor etc. În Deltă susţinem şi finanţăm 60 de proiecte, parte din ele începute la prima ediţie, acum 12 ani, dar şi cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea în primăvara lui 1989 a Operaţiunii Satele Româneşti (OVR). Anul acesta mergem şi în Republica Moldova, unde avem în vizor două sate şi un liceu. La liceu, de pildă, vom reamenaja şi dota complet bucătăria. Obiectivul nostru este şi acela de a ne întâlni cu oamenii, de a discuta cu ei, de a descoperi o lume la pas. Cu bicicleta eşti mai aproape de ei, decât din goana maşinii. Vrem să cunoaştem resursele fiecărei regiuni şi populaţia. Azi, sâmbătă, de la Sighet şi Vad, mergem la Dragomireşti, Săliştea de Sus şi Ieud, toate cele 4 localităţi fiind înfrăţite cu aşezări din Belgia. Din Bucovina, marţi vom trece graniţa în Republica Moldova, iar o săptămână mai târziu vom ajunge în Deltă, la Murghiol. Eu sunt în reţeaua OVR de la început şi am fost de multe ori în România. Cunosc şi admir arhitectura din Maramureş. Mă bucur să constat înnoirile din ultima vreme, inclusiv nişte drumuri mai bune. Chiar această stradă pietonală de la Memorial m-a încântat. Delta 60, cum se numeşte turul nostru ciclist, pare un vis nebun, dar prin el vrem a demonstra că solidaritatea internaţională este problema tuturor”.
Ioan Borlean, Vadu Izei: „Să ne reamintim că, speriaţi de „sistematizarea” satelor şi politica lui Ceauşescu, câţiva tineri belgieni au hotărât că trebuie să facă ceva, că nu pot rămâne indiferenţi la ceea ce se petrecea în România Ideea de bază era adoptarea satelor româneşti de către comune occidentale pentru a asigura protecţia lor. Astfel, s-a născut în 1988-1989 OVR International. Comuna noastră a şi fost adoptată de localitatea Braine-le-Comte din Belgia. Imediat după căderea lui Ceauşescu, belgienii au şi venit la noi cu un convoi auto umanitar, dar şi pentru perfectarea înfrăţirii oficiale. Aşadar, relaţiile cu fraţii noştri sunt de peste 25 de ani, timp în care am fost ajutaţi în multe domenii. Sub egida Operation Villages Roumains – OVR (Operaţiunea Satele Româneşti), peste 3000 de comune europene au adoptat câteva mii de sate romaneşti, din care 1500 chiar s-au înfrăţit”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.