Tîrgurile ţărăneşti, deschise pentru porcii de fermă!

0
464

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a semnat ordinul nr. 77 din 15 iulie 2015, care modifică şi completează normele de funcţionare a tîrgurilor de animale vii.
De acum, în tîrgurile ţărăneşti vor putea fi vînduţi şi porci crescuţi în fermele comerciale. După părerea noastră, Ordinul 77 încalcă normele de biosecuritate. Conform normelor europene, porcii din fermele comerciale nu au voie să fie scoşi din incinta fermei, decît pentru a fi duşi la abator. De aceea, credem că Ordinul 77 este abuziv şi creează un mare pericol de transmitere a bolilor din fermele comerciale în gospodăriile ţărăneşti care cresc porci şi invers.
De ce s-a ajuns aici? Pentru că au apărut foarte multe îngrăşătorii de porci, iar abatoarele nu îi pot cumpăra pe toţi, plus că preţul oferit este mic. Fermierii s-au gîndit atunci să vîndă porci şi în tîrguri şi au cerut acest lucru. ANSVSA a acceptat şi a emis Ordinul 77, dar fără să ia în calcul pericolele de biosecuritate. Normele europene de siguranţă veterinară sînt încălcate, dar nevoia de noi pieţe, şi cea ţărănească nu este de neglijat, a determinat autorităţile să emită Ordinul 77. Ca efect, apare concurenţa neloială, căci nu este totuna să hrăneşti porci cu soia modificată genetic şi să-i îngraşi în 3 luni, sau să hrăneşti porcii cu mălai, lături, urzici, iarbă, şi să-i faci de 100 kg în 9 luni. Avantajul este de partea fermierilor, care strică piaţa ţărănească.
Ordinul 77 mai prevede că în tîrgurile ţărăneşti nu se pot vinde vaci, cai, bivoliţe, capre, oi şi iepuri ce provin din fermele comerciale. Apare o “discriminare” între porci şi celelalte animale din fermele comerciale.
Administratorul tîrgului ţărănesc are obligaţia să încheie contract de asistenţă veterinară cu un medic veterinar care să certifice, să controleze şi să asigure asistenţa veterinară pentru animalele ce intră în tîrg. Ceea ce este imposibil pentru un singur medic veterinar, avînd în vedere că la tîrg se adună sute de animale într-o oră. Sînt obligatorii rampele de descărcare. Ordinul prevede o cameră specială pentru cadavrele de animale, cheltuială mare, de vreme ce tîrgurile nu au nici măcar gard şi poartă. De asemenea, tîrgul să fie separat pe specii, despărţite prin garduri. Păi dacă tîrgul n-are gard, cum să aibă … speciile?!
Manipularea animalelor să se facă fără să le provoci suferinţe inutile. Să vedem cine îl amendează pe szekereşul care-şi bate calul înhămat la căruţa cu roţile împiedicate, plină de oameni!!!
Nu pot fi duse la tîrg animalele bolnave, rănite, fără crotalii sau cip, recent fătate, în ultimele zile înainte de fătare şi care au fătat de mai puţin de 7 zile.
Este un ordin care face discriminări între fermierii mici şi mari şi între … animale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.