Veşti bune de la VITAL!

0
1009
Staţia de epurare din Seini

Au fost recepţionate staţiile de epurare de la Cavnic şi Seini, precum şi colectorul de evacuare a staţiei de epurare din Târgu Lăpuş

Locuitorii din Seini, Cavnic şi Târgu Lăpuş vor beneficia în curând de investiţiile în valoare de 10.539.289 lei (fără TVA), realizate în cadrul contractului de lucrări “Staţii noi de epurare în Seini şi Cavnic şi reabilitarea colectorului de evacuare a staţiei de epurare Târgu Lăpuş” (MM-CL-05), din cadrul POS Mediu 2010-2015.
La sfârşitul lunii iulie 2015, au avut loc recepţiile la terminarea lucrărilor pentru: staţia de epurare a apelor uzate menajere Seini; staţia de epurare a apelor uzate menajere Cavnic; colectorul de evacuare de la staţia de epurare din Târgu Lăpuş. Lucrările au fost adjudecate de o asociere de firme de construcţii, iar perioada de execuţie a fost de 22 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Bazinul de aerare din Seini
Bazinul de aerare din Seini

Staţia de epurare din Cavnic

Investiţia din oraşul Cavnic este necesară datorită faptului că reţeaua de canalizare a apelor uzate s-a extins, iar staţia de epurare existentă nu are capacitatea de a trata apa uzată colectată în aglomerarea Cavnic. Mai mult, atât structurile, cât şi echipamentele existente în vechea staţie de epurare sunt într-o stare foarte proastă. Noua staţie de epurare s-a construit pe amplasamentul staţiei de epurare existente. Proiectul cuprinde realizarea unei staţii noi de epurare convenţionale,  cuprinzând treap­tă mecanică, fără sedimentare primară, treaptă biologică avansată cu aerare extinsă, nitrificare, denitrificare, îndepărtare chimică a fosforului în decantoarele secundare şi o linie pentru tratarea nămolului rezultat. Conform cu specificaţiile din Strategia Nămolului, nămolul generat din procesele tehnologice de la staţia de epurare din Cavnic va fi folosit în agricultură. În acest scop, este propusă realizarea unui şopron acoperit pentru depozitarea nămolului. Investiţia prevede şi realizarea unei clădiri administrative, birouri, punct de prim-ajutor, cameră de control central, laborator. Valoarea lucrărilor pentru execuţia staţiei de epurare din Cavnic a fost de 4,5 milioane lei, iar alţi 200.000 lei s-au adăugat pentru proiectare.

Staţia de epurare din Seini

Proiectul propune o staţie nouă de epurare a apelor uzate menajere din localitatea Seini. Acest obiec­tiv a beneficiat de cea mai mare sumă din contractul MM-CL-05 , adică de peste 5,6 milioane de lei, alocaţi pentru realizarea  investiţiei. În prezent nu există staţie de epurare a apelor uzate menajere în oraşul Seini, iar proiectul constă în realizarea unei staţii noi de epurare convenţionale, cuprinzând: treaptă mecanică fără decantare primară, treaptă biologică avansată cu aerare extinsă, nitrificare, denitrificare, îndepărtarea chimică a fosforului în decantoarele secundare şi o linie pentru tratarea nămolului rezultat, respectiv deshidratarea nămolului. În plus, proiectul prevede şi realizarea unei clădiri  administrative, cuprinzând birouri şi dispecerat. În cadrul dispeceratului, au fost montate echipamente SCADA care preiau date din fluxul tehnologic, cu ajutorul cărora se urmăreşte modul de funcţionare a utilajelor de pe circuitul apei şi al nămolului.

Colectorul de evacuare de la staţia de epurare din Târgu Lăpuş

Investiţia din Târgu Lă­puş a avut ca obiectiv reabilitarea colectorului de evacuare şi descărcare a apelor menajere uzate în râul Lăpuş. Valoarea alocată pentru executarea lucrărilor a fost de 110.000 lei. Lucrările din contractul ”Staţii noi de epurare în Seini şi Cavnic şi reabilitarea colectorului de evacuare a staţiei de epurare Târ­gu Lăpuş” (MM-CL-05) fac parte din proiectul major “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş”. Planul de finanţare a proiectului include contribuţia Uniunii Europene, care reprezintă 77,31%, contribuţia de la bugetul de stat este de 11,82%, împrumutul contractat de operatorul regional SC VITAL SA Baia Mare este de 9,05%, iar contribuţia de la bugetele locale de 1,82%.
Informaţii primite de la SC Vital SA Baia Mare, director general ec. Alexandrina BANCOŞ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.