Centrul de Tineret Baia Mare, în casă nouă

0
1317
Tinerii se pot întîlni în fiecare joi cu un psiholog

Centrul de Tineret Baia Mare – un loc de întîlnire şi recreere unde tinerii, atît din oraş, cît şi din judeţ, pot obţine informaţii utile, pot beneficia de cursuri şi training-uri, acces la calculator şi internet – are un nou sediu: în ultima clădire a taberelor şcolare (în spatele Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”). Acesta e deschis zilnic între orele 10 şi 20, iar de îndrumarea tinerilor se ocupă voluntarii Asociaţiei pentru Dezvoltare prin Educaţie, Informare şi Susţinere (DEIS), în grija căreia a fost dat centrul.

Atmosferă primitoare, tineri încîntaţi

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Maramureş a transferat Centrul de Tineret Baia Mare în grija asociaţiei mai sus amintite, iar în luna mai a acestui an sediul a fost mutat într-un spaţiu mai ospitalier. „Centrul (de Tineret, n.r.) se află tot pe strada Culturii 7A din Baia Mare, în spatele Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, dar nu mai e în clădirea Palatului Copiilor, ci în ultima clădire a taberelor şcolare, intrarea fiind prin lateral”, explică Ioana Josan, voluntar DEIS, adăugînd faptul că suma cheltuită pentru mutare şi renovare nu a fost foarte mare: „Voluntarii au făcut practic toată munca, iar fiecare a contribuit cu ce a putut, venind cu idei şi stabilind designul pentru interior – au zugrăvit, au desenat, au ales fotografii. În plus, DJST Maramureş ne-a sprijinit cu înlocuirea parchetului.

Intrarea se face prin lateral
Intrarea se face prin lateral

Per total, costurile nu au fost mari şi, totuşi, a rezultat un spaţiu frumos, un fel de centru hand­made”. Deşi noul spaţiu gazdă nu e la fel de mare în comparaţie cu cel de dinainte, „atmosfera e mult mai primitoare, iar tinerii – mai încîntaţi”, adaugă Ioana Josan.

Servicii de consiliere şi activităţi nonformale

Zilnic, centrul este deschis între orele 10 şi 20, interval în care tinerii, atît din oraş, cît şi din judeţ, pot obţine, de la voluntarii DEIS, informaţii utile, pot beneficia de consiliere, cursuri şi training-uri, acces la patru calculatoare conectate la internet. „Pe durata verii, numărul celor interesaţi de aceste servicii e mai scăzut, întrucît mulţi sînt plecaţi în vacanţă, dar din septembrie, odată cu începerea şcolii, centrul va fi mult mai animat, iar tinerii, mai ales adolescenţii, vor solicita training-uri în special axate pe dezvoltare personală şi public speaking. Tot de luna viitoare, la centru, va începe atelierul de limba japoneză, pe care l-am organizat şi anul trecut. Pînă atunci, tinerii se pot întîlni aici, în fiecare joi, cu un psiholog care discută cu ei despre dezvoltarea personală şi încrederea în sine. De asemenea, au loc cîteva ateliere handmade”, punctează Ioana Josan. Cît de curînd, voluntarii asociaţiei DEIS se vor ocupa şi de amplasarea unor pancarte prin care tinerii vor fi direcţionaţi mai uşor înspre noua locaţie a centrului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.