CMR: Hotărârea prin care medicul este asimilat funcţionarului public, “criticabilă”

0
722

Colegiul Medicilor din România consideră că soluţiile date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul celor două hotărâri, prin care medicul este asimilat funcţionarului public, sunt “criticabile”, acesta fiind pus, “în mod nedrept”, în afara legii –  scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat al CMR se susţine că ar trebui să aibă loc de urgenţă  o clarificare a statutului medicului prin intermediul legii adoptate de Parlament şi “nu prin transformarea unei instanţe de judecată în organ legislativ”. “Instanţa care a cerut ‘interpretarea legii’, practic s-a degrevat de soluţionarea cauzei, refuzând să o judece şi să pronunţe o soluţie faţă de probele de la dosar şi în raport de textele legale în vigoare”, se arată în comunicatul citat.
CMR consideră că, prin modul în care s-a acţionat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a transformat în legiuitor modificând un text de lege în vigoare după cum a crezut că ar trebui să fie respectivul act normativ.
“Interpretarea Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie este dată şi aplicată postfactum, după ce fapta a avut loc. În condiţiile în care legea era neclară, inclusiv pentru instanţele de judecată, nu era posibil ca medicii, nespecialişti din punct de vedere juridic, să poată cunoaşte şi aplica textul legii aşa cum îl vede Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi nu cum a fost publicat in Monitorul Oficial”, se susţine în comunicat.
În opinia CMR, “Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a soluţionat o chestiune de drept, (…) ci a antamat, în mod nelegal, fondul cauzei, soluţionând o cauză aflată pe rolul unei instanţe”.
Ca urmare a celor două decizii pronunţate de ICCJ, este clar, potrivit CMR, că, în prezent, sub aspect penal, statutul de funcţionar public al medicului este unul care nu mai poate fi contestat şi trebuie recunoscut ca atare de toată lumea.
Colegiul Medicilor va continua să susţină la nivelul tuturor autorităţilor publice reforma reală a sistemului medical, în acest sens urmând să se solicite organizarea unor consultări, atât cu cadrele medicale, cât şi cu societatea civilă pentru a identifica aşteptările şi nevoile acestora, dar şi soluţiile pe care le întrevăd pentru un sistem sanitar modern. Acesta nu a încurajat şi nu a susţinut în nicio formă primirea de foloase necuvenite de către medici. În aceeasi măsura, nu au cerut şi nici nu vor cere favoruri pentru corpul medical: “ Ceea ce susţinem este acordarea unor salarii adecvate pentru cadrele medicale, condiţii de muncă care să permită dezvoltarea profesională, performanţă şi dotare corespunzătoare în unităţile medicale de stat, competitivitate şi parteneriat social”, se arată în comunicat.
CMR susţine, totodată, ca politicienii şi societatea în ansamblul ei trebuie să înţeleagă şi să accepte că servicii medicale la nivelul la care acestea sunt furnizate în alte state nu se pot obţine decât în condiţiile în care vor exista legi corecte în sănătate şi investiţii pe măsura ţărilor care sunt date ca exemplu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.